Apple i dalje vladar na tržištu tablet uređaja

Apple i dalje vladar na tržištu tablet uređaja

I pored pada prodaje tablet kompjutera na svetskom tržištu, kompanija Apple je i dalje lider.

Ukupna prodaja tableta je pala za 14,7 odsto u prvom kvartalu i iznosi 36,9 miliona uređaja. Time je nastavljen pad prodaje iz 2015. godine, a podaci kompanija IDC jasno pokazuju da se nekada „vruće“ tržište sada „hladi“.

Apple je i dalje najuspešniji prodavac te njegov udeo na tržištu iznosi 25,9 odsto iako je prodaja iPada pala za 18,8odsto  u odnosu na situaciju pre godinu dana.

Samsung drži drugu poziciju s udelom od 15,2 odsto  tržišta, a prodaja njegovih tablet kompjutera je pala za 28 odsto.

foto: cnet.com

foto: cnet.com

Kompanija Amazon se našla na trećem mestu, a prodaja tableta iz porodice Fire je porasla zahvaljujući ceni od 50 dolara.

Amazon ne objavljuje podatke o prodaji, ali je kompanija IDC procenila da je prodato 2,2 miliona tableta u kvartalu, što je povećanje za 5.400 odsto u odnosu na prošlu godinu. Amazonu pripada 5,7 odsto tržišta.

Na četvrtom mestu je Lenovo sa udelom od 5,5 odsto , dok je peti Huawei sa 5,2 odsto.

IDC je saopštio da slate tableti i dalje drže 87,6 odsto  tržišta, ali da je prodaja laptopa i odvojivih tableta više nego udvostručena, jer je prodato 4,9 miliona uređaja.

Uspehu Applea je doprineo najnoviji 9,7-inčni iPad Pro.

Izvor: GdeInvestirati/Klix.ba
Previous Obnova 33 kulturna dobara koštaće milijardu evra
Next Korzikanski separatisti (privremeno?) odustaju od oružane borbe

You might also like

Industrija

Impol Seval: Prvi kvartal obeležio rast proizvodnje od 14,5 odsto

Generalni direktor Impol Sevala, Ninko Tešić, izjavio je da je ova kompanija u prvom kvartalu zabeležila bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu koja je bila jedna od najboljih poslovnih

Kompanije

Komisija odobrila SBB-u kupovinu IKOM-a

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je uslovno odobrila da kompanija Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže (SBB) preuzmu Interaktivne kablovske objedinjene mreže – IKOM.

Društvo

El Salvador zabranio iskopavanje zlata i drugih metala

El Salvador, najmanja država u Centralnoj Americi, donela je zakon kojim se zabranjuje iskopavanje zlata i drugih metala, što ovu zemlju čini prvom u svetu koja je uvela tako opširnu