Nakon pola veka: Američki kruzer u vodama Kube

Nakon pola veka: Američki kruzer u vodama Kube

Prvi američki turistički brod za krstarenje prošao je danas kroz Floridski moreuz i uplovio u Havanu posle skoro 50 godina, čime je obnovljen pomorski saobraćaj izmedju Kube i SAD.

“Adonia” američke kompanije “Carnival” sa 704 putnika prvi je američki turistički brod koji je doplovio u Havanu otkako je krajem 1970-tih godina tadašnji predsednik SAD Džimi Karter ukinuo zabranu američkim brodovima da putuju na Kubu.

Ograničenja su ponovo uvedena posle Karterovog odlaska iz Bele kuće i ukinuta su tek kada su lideri dveju zemalja Barak Obama i Raul Kastro proglasili normalizaciju odnosa 17. decembra 2014. godine.

Uplovljavanjem “Adonie” u havansku luku obnovljen je pomorski saobraćaj izmedju SAD i Kube posle višedecenijske blokade Floridskog moreuza.

SAD su blokirale plovne pravce ka Kubi tokom Kubanske raketne krize početkom 1960-tih godina, zbog čega je više hiljada Kubanaca pokušavalo da doplovi do Floride na splavovima koje su sami napravili, a mnogi od njih su pritom izgubili život.

Procenjuje se da će turistička krstarenja doneti Kubi 80 miliona dolara godišnje, navodi se u izveštaju Američko-kubanskog trgovinskog i ekonomskog saveta.

Američka kompanija “Carnival” saopštila je da će “Adonia” dva puta mesečno krstariti od Majamija do Havane, a sedmodnevni aranžman će koštati 1.800 dolara po osobi i obuhvataće obilazak najvažnijih kulturnih i istorijskih znamenitosti Kube.

Kubanska vlada saopštila je prošle nedelje da je svim Kubancima ukinuta zabrana putovanja morem, čime se ukida višegodišnja zabrana kojom je bilo ilegalno putovati u SAD pomorskim putem.

Izvor:Beta
Previous Ilirika 728 x 90 ver2
Next Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

You might also like

Kompanije

Xiaomi preuzeo prvo mesto na tržištu nosivih uređaja

Kompanija Strategy Analytics objavila je rezultate tržišta nosivih uređaja u drugom kvartalu ove godine.

Društvo

Reuters: Srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO

Srbija izvodi delikatno balansiranje između evropskih aspiracija, partnerstva sa NATO i vekovima starog verskog, etničkog i političkog savezništva sa Rusijom, navodi agencija Reuters u analizi.

Društvo

Minimalna zarada i dalje ispod minimalne potrošačke korpe

Raz­li­ka ko­ja od 1. ja­nu­a­ra, po­sle po­ve­ća­nja neo­po­re­zi­vog de­la za­ra­da, osta­je po­slo­dav­ci­ma – oko 3.300 di­na­ra, mo­že bi­ti is­ko­ri­šće­na za po­ve­ća­nje pla­ta, ali i za no­ve in­ve­sti­ci­je.