Požari na pravoslavnim hramovima u SAD i Australiji na Vaskrs!?

Požari na pravoslavnim hramovima u SAD i Australiji na Vaskrs!?

U četiri hrama, centre pravoslavne duhovnosti u svetu, Njujork, Sidnej, Melburn, Rusija, juče je izbio požar nakon vaskršnje liturgije.

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali vaskršnjoj liturgiji.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete Avenije i Avenije Amerika, nešto pre 19 časova po lokalnom, odnosno jedan posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. veka, a za samo sat vremena od izbijanja su posmatrači već postavili fotografije na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako se iznad Menhetna uzdiže oblak dima i kako vatra guta crkvu.

Zvaničnici navode da nije poznato da li se neko nalazio u crkvi u vreme kad je izbio požar. Domar, koji je stigao na mesto požara uskoro po izbijanju, primio je pomoć lekara zbog udisanja dima, ali nije hospitalizovan.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka u gotskom stilu.

Nekada je pripadala protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice. Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi, postavši arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj se organizuju i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Foto:www.dailymail.co.uk

Foto:www.dailymail.co.uk

Izgorela makedonska crkva u Sidneju

Nekoliko ljudi povređeno je kada je požar zahvatio makedonsku pravoslavnu crkvu nekoliko sati nakon vaskršnje službe u Sidneju, rekli su zvaničnici.

Kako javljaju lokalni medijii, crkva je izgorjela juče, a lokalni dom za stara lica je evakuisan, dok su dve starije osobe prebačene u bolnicu.

“Vatrogasci su bili iznenađeni intenzitetom požara i brzinom kojom se objekat srušio. Možemo da kažemo da smo srećni jer su povređena samo tri vatrogasca”, rekao je šef spasilačkih misija za Novi Južni Vels Greg Malins.

Prema njegovim rečima, nekoliko vatrogasaca prevezeno je u bolnicu usled povreda od cigala koje su padale dok se zgrada urušavala.

Za sada nije jasno šta je uzrokovalo požar.

I to nisu bila jedina dva požara u pravoslavnim crkvama.

Kako javljaju australijski mediji grčka pravoslavna crkva u Melburnu, druga najstarija pravoslavna crkva u Australiji, je spašena od požara koji je izbio nakon redovne nedeljne službe.

Tokom vaskršnjih praznika goreo i manastir na svetom ostrvu Valaam u Rusiji

Foto:www.pravoslavie.ru

Foto:www.pravoslavie.ru

Valamski arhipelag se nalazi u severnom delu jezera Ladoga u Kareliji. Legenda kaže da je Apostol Andrej, šireći hrišćanstvo stigao do ovih udaljenih krajeva, gde vlada surova klima i postavio kameni krst na glavnom ostrvu Valam. Od tada, ostrvo Valam nazivaju „raj na zemlji“ i „severna Sveta Gora“, upoređujući ga po duhovnom značaju sa Svetom Gorom u istočnoj Grčkoj.

Istorija manastira Valam datira iz 14. veka, kada su se na ostrvu udaljenom od kopna naselili grčki monasi – sveti Sergije i German. Osnovali su na ostrvu Spaso- Preobraženski manastir. Još od svog osnivanja, manastir je postao duhovni i obrazovni centar ne samo ruskog severa, već i cele Rusije. Tokom svoje istorije, on je mnogo puta stradao od požara, opsade i razaranja. U ranom 17. veku ostrvo, zajedno sa stanovnicima, našlo se pod vlašću Švedske.

Drugi život kao duhovni centar manastir Valam započinje tek kasnih 80-tih godina prošlog veka. 13 decembra, 1989. na praznik svetog apostola Andrije, na ostrvo je kročilo prvih šest monaha. Upravo oni su, a podržani od strane Moskovske patrijaršije i budućeg Patrijarha Aleksija Drugog, su počeli da oživljavaju manastir. Godine 2007.

Sada valamski Spaso- Preobraženski manastir broji više od dve stotine stanovnika. Ovde je takođe oživeo monaški život u manastirima. A u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sortavalu i Priozersku, postoje podvorja ostrvskog manastrira.

Izvor:Agencije
Previous Cene nafte u aprilu skočile za 20%, najviše u sedam godina
Next Facebook: Uvodi se nova klasa akcija zbog Marka Zuckenberga

You might also like

Tema dana

Tabaković: Bankarski sistem u Srbiji stabilan i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja

Bankarski sistem u Srbiji ostao je stabilan, uprkos spoljnim izazovima uključujući i Brexit, i otporan na poremećaje iz međunarodnog okruženja, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Makroekonomija

NBS: Međugodišnja inflacija u julu 3,2 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u julu snižene za 0,4 odsto.

Tema dana

Nestalo oružje iz garnizona u Beogradu

Iz jednog od skladišta naoružanja i municije u garnizonu Beograd nestalo je 70 poluautomatskih pištolja CZ-99 9 mm, pet automatskih pušaka M-70 AB2 7,62 mm i dva sanduka municije kalibra