Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

Vrednost zajedničke evropske valute porasla je u ponedeljak na međunarodnim deviznim tržištima 0,46 odsto, na 1,1504 dolara, po prvi put od avgusta prošle godine.

Vrednost evra prema dolaru raste šest dana uzastopno. Dodatnu podršku danas pružio mu je podatak da je proizvodna aktivnost u 19-članom bloku zone evra nadmašila očekivanja. Jutros je istraživačka agencija Markit objavila da je Indeks menadžera nabavke u maju porastao na 51,7 poena, u poređenju sa 51,5 u aprilu.

Dolar se prošle nedelje našao pod pritiskom nakon saopštenja Centralne banke Japana da će zadržati postojeću monetarnu politiku što je uznemirilo finansijska tržišta koja su očekivala nove podsticaje kako bi se suzbila deflacija i oslabio jen.

Negativne vesti po dolar su se nastavile istog dana izveštajem koji je pokazao da je američki BDP rastao u prvom tromesečju 2016. po godišnoj stopi od 0,5 odsto, što je oštar pad u poređenju sa stopom rasta od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

Zbog toga su oslabile spekulacije da bi Federalne rezerve mogle povećati kamate pre kraja leta. Po mišljenja analitičara, ako bude povećanja kamatnih stopa to se neće desiti pre sastanka Fed-a u septembru.

Matt Tuttle, direktor “Tuttle Tactical”, smatra da će Fed čekati do posle predsedničkih izbora u SAD sa odlukom o eventualnom povećanju kamatnih stopa. “Ne bismo bili iznenađeni ako dođe do povećanja kamatnih stopa posle izbora. Ali mislim da predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen ne želi da bude odgovorna za izbor predsednika”, kaže on.

Izvor:Agencije
Previous Bor: Povećana proizvodnja bakra, cilj: 550.000 tona koncentrata i 100.000 tona katodnog bakra
Next Ilirika 728 x 90

You might also like

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Belex15 na najvišem nivou od maja prošle godine

Beogradsko tržište akcija raslo je i prošle nedelje, četvrtu sedmicu zaredom, stigavši do najvišeg nivoa još od maja prošle godine.

Svetske berze

Azijske berze: Pad cena akcija, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u ponedjeljak cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, kao i na Wall Streetu u petak, a ulagači su oprezni uoči ovonedeljne sednice američkog Feda.

Berza

Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.