Cene nafte u aprilu skočile za 20%, najviše u sedam godina

Cene nafte u aprilu skočile za 20%, najviše u sedam godina

Zbog veće proizvodnje i slabije cene nafte su početkom februara pale ispod 30 dolara, najniže u poslednjih 12 godina, no od tada su skočile gotovo 80%, ali cene su jutros opet pod pritiskom.

Cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje već četvrti zaredom, pa su u celom aprilu zabeležile najveći mesečni skok u sedam godina.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 6,7 posto, na 48,13 dolara, dok je u celom aprilu skočila 21,5 posto, što je njen najveći mesečni skok od maja 2009. godine.

Na američkom je tržištu barel prošloga nedelje poskupio 5 posto, na 45,92 dolara, a u celom aprilu cena mu je porasla 20 posto.

No, cene su danas opet pod pritiskom – jutros je cena barela na londonskom tržištu pala 0,9 posto, na 46,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, 45,57 dolara.

Cene nafte dostigle su najviše nivoe u poslednjih pet meseci jer se ulagači nadaju jačanju potražnje, a smanjenju proizvodnje.

Tako analitičari investicione banke Jefferies poručuju da je tržište “došlo u bolju ravnotežu” i da bi se situacija trebala dodatno poboljšati u drugom delu godine.

Analitičari Bank of America procenjuju da bi u aprilu ili maju moglo doći do prvog smanjenja globalne proizvodnje nafte na godišnjom nivou od 2013. godine.

Međutim, deo analitičara upozorava da se rast cena temelji na špekulacijama, dok se zalihe nafte i proizvodnja još uvek kreću na visokim nivoima.

Prema izveštaju Reutersa, proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u aprilu je dostigla najviše nivoe zadnjih godina.

“Problem je u tome što uspon cena nafte nije u korelaciji s fundamentima. Fundamenti – visoke zalihe i visoka proizvodnja – nisu se promenili”, poručuje Hamza Khan, strateg u firmi ING.

S druge strane, usponu cena nafte pridonosi slabost dolara, čiji je kurs prošle nedelje prema japanskom jenu pao za 5, a prema evru za 2 posto.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Slabiji dolar obično pridonosi usponu cena nafte jer se cene izražavaju u dolarima. Kada dolar slabi prema drugim valutama, nafta postaje jeftinija za zemlje s tim valutama, pa potražnja raste.

Podršku cenama pružili su i podaci o jačanju potrošnje benzina u SAD-u, kao i kineskog uvoza nafte.

Uz to, firma Baker Hughes izvestila je da je broj bušotina u SAD-u pao i prošle nedelje, već šestoga zaredom, i to za 11 bušotina, na njih 332, najniži nivo od novembra 2009. godine.

Poređenja radi, u istoj nedelji prošle godine u SAD-u je bilo 679 bušotina.

To podržava tezu da je završen trend pada cena nafte koji traje već gotovo dve godine. Od sredine 2014. cene nafte potonule su s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom februara, cene nafte pale su duboko ispod 30 dolara, najniže u poslednjih 12 godina, no od tada su skočile gotovo 80 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Uprkos usponu cena, ponuda na svetskim naftnim tržištima i dalje je svakodnevno veća od potražnje, pa analitičari nisu sigurni da bi se rast cena mogao nastaviti.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Pad indeksa, skok jena
Next Požari na pravoslavnim hramovima u SAD i Australiji na Vaskrs!?

You might also like

Banke i finansije

Diners Club Beograd zatražio od suda pokretanje stečaja

Diners Club International Belgrade (DCIB) danas je nadležnom sudu podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka, saopštila je ta kompanija.

Tema dana

PKB povukao akcije sa berze, grad Beograd još uvek vlasnik Kombinata

Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) doneo je odluku o povlačenju akcija sa berze, a ne o prebacivanju akcija sa Grada na Republiku,  rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi.

Energetika i naftna industrija

HBIS otkupio dokumentaciju, Železara “najveće nacionalno pitanje”

Za privatizaciju Železare Smederevo jedina se javila i otkupila dokumentaciju kineska kompanija He Steel Group (HBIS).