Bor: Povećana proizvodnja bakra, cilj:  550.000 tona koncentrata i 100.000 tona katodnog bakra

Bor: Povećana proizvodnja bakra, cilj: 550.000 tona koncentrata i 100.000 tona katodnog bakra

Metalurzi iz Bora proizveli su u aprilu 7.600 tona anodnog bakra, čime su pokazali da su projektovana prerada 400.000 tona koncentrata i proizvodnja 80.000 tona katoda godišnje u novim metalurškim postrojenjima – osvojene u potpunosti, izjavio je direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

Sada se ciljaju viši dometi, prerada 550.000 tona koncentrata i proizvodnja 100.000 tona katodnog bakra iduće godine u ovo vreme“, rekao je on Tanjugu.

“Aprilska proizvodnja je 11 odsto veća od planirane, odnosno one koja je predviđena dizajnom nove topionice. Povećali smo dnevnu preradu na 1.550 tona šarže i tako sada postižemo bolje ekonomske efekte na mesečnom nivou. U isto vreme smo, što je vrlo važno, zadržali planirano iskorišćenje metala i sumpora od najmanje 98 odsto. Veća prerada, dakle, neće ugroziti emisiju iz metalurških agregata jer imamo apsolutnu kontrolu nad tehnoloških postupkom dobijanja bakra”, ističe Todorović.

Aktuelna proizvodnja, kako kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, dokaz je da časovni kapacitet prerade u novoj topionici može da se poveća za 20 do 25 odsto bez ijednog uloženog centa.

Dodaje da je prezadovoljan radom novih pirometalurških postrojenja i činjenicom da su metalurzi osvojili novu tehnologiju.

Fleš-smelting tehnologija je najmodernija u svetu, ona koja sopstvenu sirovinu, sumpor iz koncentrata, troši kao energent. Borski metalurzi su je osvojili i savladali nešto što je svetsko savršenstvo. Oni su pobednici tehnološke i ekološke revolucije. Već smo povećali preradu i na taj način pojeftinili proizvodnju, bez centa ulaganja“, rekao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, sada se radi na tome da se stvore uslovi u kojima će topionica moći godišnje da preradi 600-650 hiljada tona koncentrata i to sa minimalnim ulaganjem.

Ako se uloži ne više od pet miliona dolara u zamenu katalizatora, ojačavanje linija i pojačavanje protoka, odnosno “vuče”, kako to topioničari i sumporaši kažu, prerada se bez ikakvih problema može podići za 50 odsto, dodao je Spaskovski.

On kaže da se povećanjem kapaciteta prerade i proizvodnje obaraju režijski troškovi i rad nove topionice postaje isplativ.

“Ona je već sada isplativa sa ekološkog aspekta, a biće još bolje kada uložimo u rudarstvo i tako dodemo do više sopstvenog koncentrata”, rekao je Spaskovski.

Veću preradu sopstvenog koncentrata, dodaje on, garantuju već overene basenske rudne rezerve teške milijardu i 355 miliona tona, ali i novootkrivena nalazišta bakra i zlata.

Izvor:Tanjug

Previous Najgore vreme za pametne telefone
Next Evro ojačao iznad 1,15 dolara, prvi put od avgusta prošle godine

You might also like

Najvažnije vesti

NBS preduzela dodatne mere u cilju zaštite korisnika Diners Cluba Beograd

Narodna banka Srbije će u skladu sa daljim razvojem situacije preduzimati odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti kako bi se negativni efekti u vezi sa finansijskim stanjem i statusom Diners Club

Kompanije

Mogući kolaps jednog od najvećih fondova na svetu

Brevan Howard, koji je jedan od najvećih hedge fondova u svetu, priprema se za povlačenje velikih suma novca iz tog fonda, piše Business insider.

Kompanije

Lidl gradi još jedan supermarket

Trgovinski lanac Lidl gradiće maloprodajni objekat na uglu Vojvođanske i Dr Ivana Ribara u Novom Beogradu.