Azijske berze: Pad indeksa, skok jena

Azijske berze: Pad indeksa, skok jena

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcijaa pale, najviše u Japanu jer je kurs dolara prema jenu pao na novi najniži nivo za 18 meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cene akcija u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,7 posto.

U Kini i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.
Loše raspoloženje na azijskim berzama posledica je znatnog pada cena akcija na Wall Streetu u petak, nakon anemičnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija.
Oštar pad tokijskog Nikkei indeksa posledica je i nastavka jačanja jena prema dolaru i ostalim valutama jer su zbog toga pod pritiskom akcije japanskih izvoznika, s obzirom da zbog jačanja jena slabi cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Berzama jutros podršku ne pružaju ni cene nafte koje su poslednjih nedelja rasle, dostigavši najviše nivoe u pet meseci. No, nakon što su u aprilu skočile više od 20 posto, što je njihov najveći mesečni skok u sedam godina, na početku maja cene su pod pritiskom.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu pala 0,9 posto, na 46,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, 45,57 dolara.

foto: stream.org

foto: stream.org

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o jačanju aktivnosti u kineskom prerađivačkom sektoru u aprilu, drugi mesec zaredom. PMI indeks kreće se neznatno iznad 50 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti, no nedovoljan da bi se zaključilo da se rast drugog po veličini svetske ekonomije ubrzava nakon dugog razdoblja usporavanja.

Na valutnim tržištima japanski jen i dalje jača, nakon što je prošle nedelje prema dolaru skočio gotovo 5 posto, jer ulagači špekulišu da je japanska centralna banka možda okončala ciklus labavljenja monetarne politike, nakon što je prošle nedelje odlučila da neće uvoditi dodatne podsticajne mere.

Kurs dolara skliznuo je jutros na 106,20 jena, novu najniži nivo od oktobra 2014. godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,35 jena.
Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra jutros dostigla 1,1465 dolara, najviši nivo u više od dve nedelje, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1450 dolara.

Pritisak na dolar posledica je uverenja ulagača da američka centrana banka zbog usporavanja rasta tamošnje ekonomije neće pre leta povećati kamatne stope, možda tek na sednici u septembru.

“Dolar slabi, iako je Fed poručio da se situacija na američkom tržištu rada nastavlja poboljšavati. Problem je, međutim, u tome što se to nije prelilo u jačanje potrošnje stanovništva, dok su poslovne investicije slabe”, kaže Mark Chandler, strateg u banci Brown Brothers Harriman.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous PIO Fond: Povezano 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža za 6.725 radnika
Next Cene nafte u aprilu skočile za 20%, najviše u sedam godina

You might also like

Cena zlata pala drugu nedelju uzastopno

Cena zlata se spustila na najniži nivo u poslednjih skoro tri nedelje usled obnovljenih očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope, što je smanjilo tražnju za takozvanim bezbednim

Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su u četvrtak skoro 48 dolara po barelu nakon izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja predviđa “drastičan” pad ponude i pojačanu tražnju u drugoj

Dinar ojačao, danas 122,78 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,7833 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply