Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.

Sekretarijata za ekonomiju u četvrtak je objavio da je američkii BDP rastao u prvom tromesečju 2016. po godišnoj stopi od 0,5 odsto, što je oštar pad u poređenju sa stopom rasta od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine. Ovaj podatak je naveo investitore da se upitaju što će podržati globalni rast ako Sjedinjene Države, najveći svetski potrošač, ne raste dovoljno brzo kako bi ojačao proizvodnju drugih ekonomija, poput Kine, Japana ili Evrope.

Početni pesimizam na tržišta stigao je u četvrtak ujutro iz Centralne banke Japana koja je odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku što je uznemirilo finansijska tržišta koja su očekivala nove podsticaje kako bi se suzbila deflacija i oslabio jen.

U takvoj atmosferi, kurs dolara prema jenu pao je prošle sedmice 4,9 odsto,na 106,35 jena, najniži nivo od oktobra 2014. Istovremeno to je njegov najveći nedeljni pad od finansijske krize 2008. godine.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla za 2 odsto, na 1,1451 dolara, najviši nivo u dvadeset dana.

Evro je, naprotiv oslabio 3 odsto u odnosu na japansku valutu na 121,80 jena.

Evru su u petak podršku pružili i podaci o neočekivano snažnom rastu evrozone.Prema prvim procenama Eurostata, privreda evrozone rasla je u prvom tromesečju ove godine po stopi od 0,6 odsto, u poređenju sa 0,3 odsto u poslednjem kvartalu 2015., odnosno 1,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Dolar je zaista prilično izgubio na zamahu”, kaže Mitul Kotecha, direktor u britanskoj banci Barclays.

Izvor:Agencije
Previous Svetske berze: Investitori se okreću tradicionalnim sirovinama i materijalima
Next Berlin: Kazna za iznajmljivanje stana "na divlje" i do 100.000 evra

You might also like

Tema dana

Nedeljni pregled: Funta dobitnik na valutnim tržištima, evro oslabio prema dolaru

Britanska funta je protekle sedmice zabeležila svoj najveći nedeljni dobitak od početka marta, dok je japanska valuta istovremeno upisala najgoru nedelju još od 1999. godine.

Politika

Potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske

Predsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su danas u Subotici Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koja

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pali, Boeing i Caterpillar pod pritiskom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni nakon što je krajem prošle nedelje Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking uzvratio protivmerama.