Predsednik Venecuele naredio da se minimalna plata poveća 30 odsto – na 44 evra mesečno

Predsednik Venecuele naredio da se minimalna plata poveća 30 odsto – na 44 evra mesečno

Predsednik Venecuele je naredio povećanje minimalnih plata od 30 odsto, što je najnoviji potez njegove socijalističke vlade da se uhvati u koštac sa visokom inflacijom i stagnacijom privrede.

Predsednik Nikolas Maduro je to objavio u subotu uveče, jedva dva meseca posle prethodnog povećanja minimalaca od 25 odsto 1. marta.

Najnovija povišica je na snazi već od danas, te minimalna mesečna plata sada iznosi 15.051 bolivar.

Mada je to po zvaničnom kursu čak 1.321 evro, prava vrednost nove minimalne plate je neuporedivo manja – svega 44 evra po “crnom kursu”, koji je u opštoj primeni u Venecueli.

Bruto domaći proizvod Venecuele, zavisne od izvoza nafte koja je pojeftinila, prošle godine je opao za 5,7 odsto, nestašica osnovne robe se višestruko povećala, a cene skaču. Vlada je radi uštede struje uvela svakodnevna isključenja, a zato i državni službenici rade samo dva dana nedeljno.

Izvor:Beta
Previous Kako rešiti problem niskih otkupnih cena voća i povrća
Next Japan planira zaposliti veliki broj domaćica iz inostranstva

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa

Evropska centralna banka (ECB) signalizovala je u četvrtak da ne planira dodatno da snižava kamatne stope s obzirom na poboljšane prognoze za ekonomiju ali su produžili primenu podsticajnih mera zbog prigušene inflacije.

Makroekonomija 0 Comments

Moody’s: Kreditni rejting Crne Gore ograničen rastućim dugom

Crnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansiranje, navodi se u novom izveštaju agencije Moody’s.

Makroekonomija 0 Comments

Projekcije NBS: Rast industrijske proizvodnje 6,1 odsto, BDP-a 2,5 posto

Narodna banka Srbije ocenjuje da je makroekonomska slika u Srbiji bolja od očekivanja analitičara i institucija poslednjih nekoliko godina. Zabeležen je industrijski rast, naročito prerađivačke industrije, ali i građevinske i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply