Produktna berza: Pšenica u centru pažnje, cena 6,67 odsto veća nego protekle nedelje

Produktna berza: Pšenica u centru pažnje, cena 6,67 odsto veća nego protekle nedelje

Iako se u pravilu pred praznike tržište usporava promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio veći za 34,88 odsto, a finansijska vrednost trgovane robe bila je za 38,75 odsto veća nego prethodne nedelje.

Ukupno je trgovano 1.450 tona robe, vrednosti 27.731.000 dinara, saopštila je Berza.

Po izveštaju sa Produktne berze, pšenica je bila u centru pažnje. Ova roba ne samo da je bila najprisutnija na berzanskom tržištu, već je, što je mnogo važnija vest, imala jedan od najvećih nedeljnih cenovnih skokova u poslednjih godinu dana. Cena hlebnog zrna se kretala u rasponu od 17,00 din/kg bez PDV, pa do 17,50 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,01 din/kg ( 17,28 bez PDV), što je za 6,67% veća cena od prosečne registrovane cene u prethodnom nedeljnom periodu.

Cena kukuruza u standardnim parametrima koji su predviđeni berzanskim pravilima za objavljivanje cene, praktično nije registrovana. Međutim, cena na bazi 4 ugovora i 500 prometovanih tona koja se odnosi na odloženu isporuku sa gratis lagerom do sredine maja meseca je iznosila 19,25 din/kg (17,50 bez PDV), što je vrlo indikativan pokazatelj o trendu na ovom tržištu. Očito je da se “mrtva trka” u visini cene između dve najvažnije žitarice i dalje nastavlja.

PRODEX je na novom ovogodišnjem rekordu koji na dan 27.04.2016. godine iznosi 2016,16 indeksnih poena, što je u odnosu an vrednost ovog pokazatelja od pre nedelju dana rast od 1,69 indeksnih poena, navodi se u izveštaju.

Izvor:Produktna berza
Previous Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja
Next Novo pojeftinjenje rominga u EU

You might also like

Dinar oslabio, srednji kurs 118,4069

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,2 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,4069 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Realni efektivni kurs rublje u ovoj godini porastao 6,2 odsto

Realni efektivni kurs rublje porastao je u maju 2 odsto, dok je u periodu januar-maj 2016. porastao 6,2 odsto, preliminarne su procene Centralne banke Rusije.

Azijske berze: Indeksi pali na početku nedelje, evro oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale jer ulagače zabrinjava situacija u kineskoj ekonomiji, dok je evro oslabio jer bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla imati problema u sastavljanju vlade

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply