Wall Street: Indeksi pali, Apple i dalje pod pritiskom

Wall Street: Indeksi pali, Apple i dalje pod pritiskom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer je ulagače razočarala japanska centralna banka (BOJ) koja nije olabavila monetarnu politiku, a na oprez ih je navelo i usporavanje rasta američke ekonomije.

Dow Jones pao je 1,16 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 posto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 4.805 bodova.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer je ulagače razočarala odluka čelnika japanske centralne banke da neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok su se ulagači nadali novim podsticajnim merama.

“To stvarno pokazuje koliko su politike centralnih banaka važne za tržište”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Ulagače je na oprez naveo i podatak o usporavanju rasta američke ekonomije u prvom tromesečju na samo 0,5 posto na godišnjem nivou, najsporije u protekle dve godine i manje od očekivanih 0,7 posto.

Zbog slabljenja aktivnosti u gotovo svim sektorima, u prvom je tromesečju tako rast BDP-a više nego prepolovljen u u poređenju s 1,4-postotnim rastom u četvrtom kvartalu prošle godine.

berze

Na vednosti su juče izgubile akcije u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je blago, 0,03 posto, porastao samo sektor proizvođača roba za široku potrošnju.

Najviše je pao tehnološki sektor, 1,4 posto, što je ponajviše posledica pada cene akcije Applea za daljih 3 posto.
Poslednjih dana ta je akcija bila pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata tog tehnološkog diva u proteklom tromesečju.

Juče je pritisak na tu akciju ojačao nakon što je ugledni investitor Carl Ichan kazao da više u svom portfelju nema akcije Applea.
I na evropskim se erzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, na 6.322 boda, a frankfurtski DAX 0,21 posto, na 10.321 bod. Pariski CAC oslabio je 0,04 posto, na 4.557 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Izbori: DSS-Dveri ispod cenzusa
Next Azijske berze: Američke brige spustile indekse

You might also like

Berza

Wall Street: Najveći pad u telekomunikacionom sektoru

Američke akcije završile su u novom padu, dan nakon rekordno visokih nivoa, zbog izjava zvaničnika američkih centralnih rezervi o oštrim dobicima na fjučerse nafte, slabom dolaru i najnovijim podacima o

Svetske berze

Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača SAD

Na Wall Streetu su i u sredu, treći dan zaredom, svi najvažniji indeksi dostigli rekordne nivoe jer su novi podaci potvrdili da se nastavlja stabilan rast američke ekonomije.

Svetske berze

Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta u sredu je stabilna, dok su zbog pada cena nafte pod pritiskom valute zemalja čija ekonomija u većoj meri zavisi od izvoza