Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštili su danas američki, sirijski i ruski izvori.

Primirje između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa stupilo je na snagu 27. februara na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali je prekinuto poslednjih dana, uz posebno intenzivne borbe u Alepu, velikom gradu na severu zemlje.

Sporazum objavljen u petak se odnosi na dva fronta: severni u regiji Latakije, uporište režima na zapadu zemlje i istočna Guta, pobunjenička regija na istoku Damaska.

“Uporni sukobi na severu Latakije i u istočnoj Guti su neprihvatljivi i štetni”, rekao je Michael Ratney, američki specijalni izaslanik za Siriju, u saopštenju.

Međutim u Alepu, prema Sjedinjenim Američkim Državama, “gde su upornost napora i kršenja neprihvatljivi, dve zemlje nisu došle do sporazuma”, rekao je on.

Sa svoje strane, ruska državna agencija Ria Novosti, tvrdi da su se Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile o sporazumu o “uvođenju procesa stišavanja u severnom delu Latakije i predgrađima Damaska od (petak) ponoći.

“Od subote u 00.01 sati u zoru stupit će na snagu stišavanje koje podrazumeva regije istočne Gute i Damask i jever pokrajine Latakija”, saopštila je sa svoje strane sirijska vojska.

Izvor:RSE
Previous Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji
Next Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Ukrajina: Požar u skladištu municije, evakuisano 20.000 stanovnika

U skladištu municije u gradu Balakleja u Ukrajini dogodila se jutros eksplozija koja je izazvala požar i seriju detonacija, nakon čega je evakuisano 20.000 stanovnika.

Geopolitika 0 Comments

Rusija ne očekuje brzo rešavanje spora oko Kurilskih ostrva

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas Japan da ne očekuje brzi napredak u rešavanju spora oko Kurilskih ostrva uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Tokiju.

Geopolitika 0 Comments

Christopher Dembik: Francuski izbori i globalna kretanja

Uoči izbora u Francuskoj, razgovarali smo sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku.   Gde Investirati:  Gospodine Dembik, svedočimo promenama na svetskoj političkoj pozornici i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply