Neočekivano snažan rast privrede evrozone

Neočekivano snažan rast privrede evrozone

Privreda evrozone rasla je u prvom tromesečju ove godine po stopi od 0,6 odsto, u poređenju sa 0,3 odsto u poslednjem kvartalu 2015., odnosno 1,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su najnoviji podaci Eurostata.

Analitičari su predviđali rast 0,4 odsto.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je ekonomski rast 19-članog bloka veći nego pre početka krize 2008, što se najviše zahvaljuje padu cena nafte i jeftinijim evru.

Podaci Eurostata pokazuju i da je stopa nezaposlenosti u zoni evra pala, sa 10,4 odsto u prethodnom mesecu, na 10,2 odsto, što je najniži nivo u poslednje četiri i po godine.

Međutim, zabrinjavaju podaci koji ukazuju na povratak deflacije. Očekuje se da će stopa inflacije pasti na minus -0,2 odsto u aprilu, sa nula odsto u martu.

Željeni cilj Evropske Centralne Banke je stopa inflacije blizu 2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Od 1. maja ostavinske postupke rešavaju javni beležnici, niža taksa
Next Cena nafte iznad 48 dolara za barel

You might also like

Makroekonomija

Guverner NBS: Inflacija ostaje niska, stvoreni uslovi za dalji pad kamata na kredite

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija u Srbiji i nadalje ostati niska i stabilna, što će biti rezultat dobro odmerenih mera monetarne politike

Makroekonomija

Stižu poreska rešenja paušalcima, iznosi dvostruko veći

Preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje sada stižu dvostruki računi koje moraju izmiriti u roku od 15 dana.

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Svi putevi biznisa vode u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Beogradu da je dosta učinjeno da poslovni ambijent u Srbiji bude privlačan za strane investitore i da će nastavak reformi doprineti još boljem