Evropske berze: Najveći pad indeksa u dva meseca

Evropske berze: Najveći pad indeksa u dva meseca

Cene akcija na evropskim berzama u petak su zabeležile najveći pad u poslednja dva meseca pritisnute nizom lošijih poslovnih rezultata .

Pan evropski indeks Stoxx Europe 600 oslabio je 2,1 odsto, pri čemu su svi sektori zabeležili gubitke. Ipak, na mesečnom nivou indeks je zabeležio dobitak od 1,2 odsto.

Indeks nemačke berze pao je 2,73 odsto, londonski FTSE100 je oslabio 1,27 odsto a francuski CAC40 2,82 odsto.

Italijanski FTSE MIB zatvorio je u minusu 1,98 odsto dok je španski IBEX35 zabeležio pad od 2,62 odsto.

“Slabe zarade postaju problem. Kompanije koje razočaraju bivaju oštro kažnjene, dok onima koje pozitivno iznenade cene akcija snažno porastu. To pokazuje da su ulagači nervozni i nemaju strpljenja za podbačaje”, kaže Philippe Gijsels, direktor “BNP Paribas Fortis”.

Loše raspoloženje na berzama posledica je i jučerašnjeg pada cena akcija na Wall Streetu i zabrinutosti zbog usporavanja rasta američke privrede.

Negativno na tržišta uticao je i rast cene evra iznad 1,14 dolara. Jači evro pritiska izvozno orjentisane kompanije jer čini njihovu robu skupljom na inostranim tržištima.

Izvor:Agencije
Previous Evro iznad 1,14 dolara, plemeniti metali roba sa najboljim učinkom u ovom mesecu
Next Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Ekonomski podaci nastavili da podižu indekse

Na azijskim berzama su indeksi porasli treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz najvećih svetskih ekonomija i novi rekordi na Wall Streetu.

Berza

Dinar ojačao, kurs 119,21 dinara za evro

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 119,2134 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone, objavila

Berza

Najveća vrednost dinara prema evru u ovoj godini

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,0374, što predstavlja jačanje dinara prema evru 0,1% u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.