Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Pad dolara na najniži nivo u poslednjih 11 meseci, problemi sa snabdevanjem iz Nigerije i Venezele kao i manja proizvodnja u Sjedinjenim Državama podigli su cenu nafte na nove rekordne nivoe u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu “brent” nafta, koja važi za reper globalnih cena “crnog zlata , za isporuku u junu porasla na 48,18 dolara za barel i na putu je mesečnog dobitka od skoro 20 odsto, dok su fjučersi američke WTI na Njujorškoj berzi poskupeli 0,6 odsto, na 46,32 dolara.

Analitičar investicione banke Jeffries, Jason Gammel, smatra da tržište “ulazi u period bolje ravnoteže” i da u drugoj polovini godine neće biti prezasićeno.

Neki drugi analitičari smatraju da je prerano govoriti o tome.

“Problem je što nismo videli da je rast cena povezan s fundamentima. Fundamenti: visoke zalihe, visoka proizvodnja, nisu se promenili”, Kaže Hamza Khan iz ING-a.

Po najnovijim podacima dnevna proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama pala je na 9 miliona barela u poređenju sa 9,7 miliona u aprilu prošle godine.

Prekidi proizvodnje u Nigeriji, zbog diverzija na naftovodima od strane oružanih grupa, i u Venezueli, zbog nestašice električne energije, takođe ograničavaju prekomernu ponudu na tržištu.

Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi šest svetskih valuta danas je oslabio 0,6 odsto. Slabiji dolar čini da nafta izražena u dolarim bude jeftinija za kupce koji koriste slabije valute.

Izvor:Agencije
Previous Neočekivano snažan rast privrede evrozone
Next Evro iznad 1,14 dolara, plemeniti metali roba sa najboljim učinkom u ovom mesecu

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: U fokusu ulagača špekulacije o kamatnim stopama u SAD-u

Na azijskim berzama cene akcija u sredu su oslabile, prateći noćašnja kretanja na Wall Streetu, no i dalje su na putu dobitaka od početka meseca, dok investitori očekuju objavu podatka

Svetske berze

Tržišta nafte zabrinuta zbog obnovljenih sukoba u Libiji

Cena nafte na međunarodnim tržištima u petak je porasla zbog zabrinutosti oko najnovijih borbi za naftne luke u Libiji.

Berza

Beogradska berza: Indeksi u padu, Aerodrom najprometniji

Poslednji dan u sedmici doneo je skroman promet od 28,1 milion RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,33% na 726,1 poen.