Wall Street: Apple razočarao, cena akcija Facebook-a porasle više 8 odsto

Wall Street: Apple razočarao, cena akcija Facebook-a porasle više 8 odsto

Ameruički indeksi berze Dow Jones i S&P 500 u sredu se zatvorili trgovanje sa manjim dobicima nakon što je Fed ostavio kamatne stope na postojećem nivou i nagoveštaja da bi u junu moglo doći do promena u monetarnoj politici.

Dow Jones ojačao je 0,28 odsto a S&P 500 indeks 0,16 odsto.

Pritisnut padom cena akcija kompanije “Apple”, Nasdaq indeks je pao 0,51 odsto.

Američka centralna banka je u sredu, kao i što se očekivalo, ostavila kamatne stope nepromenjne, a u saopštenju izdatom nakon dvodnevnog sastanka da se naslutiti da bi do povećanja kamatnih stopa moglo doći u junu.

Između ostalog, Federalne rezerve su u saopštenju istakle da se situacija na američkom tržištu rada dodatno poboljšala, iako “je privredna aktivnost usporena”. Ova razlika je značajna jer nagoveštava da bi Fed, kako bi podstakao privrednu aktivnost, mogao već u junu povećati kamatne stope.

Većina analitičara ipak procenjuje da Fed neće povećati kamate pre septembra, što znači da se nastavlja period jeftinog novca, što je pozitivno za tržište kapitala.

“Fed je, po mojem mišljenju, zauzeo nešto čvršći stav nego u prethodnom saopštenju, ali u tome nema ništa što bi trebalo zabrinuti tržište”, kaže John Bailer, portfolio menadžer u fondu The Boston Company Asset Management.

Fed je u svom saopštenju umanjio i rizike koje nose “globalna ekonomska i finansijska dešavanja”, ali sa porukom da će pažljivo pratiti daljni razvoj.

U jučerašnjem trgovanju izdvaja se pad cena akcija kompanije “Apple” za 6,3 odsto, nakon što je taj tehnološki div izvestio o prvom padu kvartalnih prihoda na godišnjem nivou u poslednjih 13 godina, što je posledica prvog pada prodaje iPhonea od 2007. godine kada je na tržište izbačen prvi model tog pametnog telefona.

Tako se Apple pridružio drugim tehnološkim divovima, kao što su Google i Microsoft, koji su takođe u prvom tromesečju ostvarili slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Međutim, juče je Facebook prekinuo taj trend, objavivši , veći nego što se očekivalo, rast prihoda i dobiti, pa je nakon zatvaranja tržišta u produženom trgovanju cena akcije te društvene mreže skočila više od 8 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Veći porez na imovinu očekuje građane
Next Azijske berze: Jen skočio, berze pale

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street i dalje nestabilan, indeksi pali

Na Wall Streetu su u sredu indeksi berza pali, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cena akcija, dok se tržište pokušava oporaviti od oštrog pada početkom nedelje.

Svetske berze 0 Comments

Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci

Dolar se u sredu na međunarodnim tržištima zadržao iznad najnižih nivoa u 6,5 meseci prema korpi najznačajnijih valuta dok su ulagači za nove smernice čekali podatke o inflaciji u evrozoni

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su dosegle najviše nivoe u poslednja tri meseca podržane dobrim makroekonomskim i korporativnim podacima kao i rastom cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply