Veći porez na imovinu očekuje građane

Veći porez na imovinu očekuje građane

Vlada Republike Srbije priprema nove izmene zakona o porezu na imovinu, pa se očekuje da od sledeće godine preduzeća plaćaju veći porez na imovinu.

Osnovni razlog za menjanje načina obračuna ovog poreza je planirano usvajanje novog propisa koji se odnosi na finansiranje opština i gradova. Zbog njega će, naime, lokalni budžeti ostati “tanji” na ime ukidanja naplate ekološke takse i firmarina, pa je plan da opštine i gradovi ova sredstva nadomeste upravo kroz – porez na imovinu.

Izmene Zakona o porezima na imovinu se, kako “Novosti” saznaju u Nemanjinoj 11, odnose na način utvrđivanja te poreske obaveze.

“U sklopu donošenja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave doći će do izmena u zakonskim rešenjima i za porez na imovinu, naknade… Konačno rešenje će usloviti donošenje odluke o promenama u visini stope, prvenstveno pravnih lica”, navodi naš izvor.

nekretnine

Inače, poznato je da su preduzeća na neki način povlašćena u odnosu na građane, kada je reč o načinu obračuna poreza na imovinu. Jer, kao što je to ukazao Fiskalni savet, trenutni propis propisuje progresivne poreske stope od 0,4 do dva odsto za građane, i jedinstvenu poresku stopu od 0,4 odsto za preduzeća.

“Dodatno, pravnim licima je data mogućnost da pri obračunu poreske obaveze umesto procene lokalne administracije koriste procenjenu vrednost nepokretnosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i da na taj način potencijalno smanje svoju poresku obavezu”, ukazuje Fiskalni savet, upozoravajući da je prilikom integrisanja naknade za životnu sredinu i firmarine u porez na imovinu potrebno izbeći prelivanje poreskog tereta na građane.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous U prvom kvartalu dobit Pošte Srbije 7 miliona evra
Next Wall Street: Apple razočarao, cena akcija Facebook-a porasle više 8 odsto

You might also like

Društvo

Od države 100.000 radnika čeka 300 miliona evra

Ukupno 300 miliona evra traže skoro 100.000 srpskih radnika za sve neisplaćene zarade, a koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina.

Nekretnine

Prodaje se imovina preduzeća Ribar iz Novog Kneževca

Preduzeće Ribar iz Novog Kneževca oglasilo je prodaju pokretne i nepokretne imovine u privatnoj svojini.

Nekretnine

NBS: Banke mogu ustupiti potraživanja od građana samo drugim bankama

Povodom informacije da je Narodna banka Srbije blizu odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama, u NBS su rekli da to nije tačno.