NBS upozorava: Bitkoin nije valuta i neće zameniti evro, niti bilo koju drugu valutu

NBS upozorava: Bitkoin nije valuta i neće zameniti evro, niti bilo koju drugu valutu

Zbog pogrešnih tumačenja koja mogu dovesti građane u zabludu a povodom informacije da virtuelni novac, bitkoin, postaje službena valuta Evropske unije, oglasila se Narodna banka Srbije.

U sopštenju objavljenom na sajtu NBS podseća da je jedna platforma za trgovanje bitkoinom dobila licencu platne institucije u Luksemburgu te centralna banka skreće pažnju da je reč samo o licenci za pružanje platnih usluga, a ne o bilo kakvom priznanju bitkoina kao valute ravnopravne s drugim valutama (jer on u svojoj osnovi i nije valuta).

Drugim rečima, ni u kom slučaju se ne može govoriti o tome da će bitkoin zameniti evro, ili bilo koju drugu valutu, kako su glasili pojedini medijski navodi proteklih dana, kaže se u sopštenju.

Ulaganje u bitkoin ili druge takozvane „virtuelne valute“, s obzirom na to da ih ne izdaju centralne banke i ne garantuju za njihovu vrednost, predstavlja rizik i može dovesti do finansijskih gubitaka. Svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa „virtuelnim valutama“ čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti, ali i rizike u pogledu usklađenosti sa propisima kojima se uređuje devizno poslovanje, poreskim propisima, propisima iz oblasti trgovine, i drugo.

Po pitanju mogućnosti plaćanja bitkoinom u Republici Srbiji Narodna banka Srbije je još 2. oktobra 2014. godine izdala saopštenje kojim je u okviru svoje nadležnosti upozorila javnost na rizike upotrebe bitkoina.

Upotreba takozvanih „kripto valuta“ u našoj zemlji još uvek ne predstavlja značajnu pojavu u pogledu rasprostranjenosti, ali Narodna banka Srbije prati dešavanja na globalnom nivou, kao i pojave u našoj zemlji.

Potrebno je imati u vidu i činjenicu da se „kripto valute“ sagledavaju i kroz kontekst aktuelnih svetskih bezbednosnih okolnosti, ali i mogućih drugih vrsta zloupotreba (finansiranje kriminalnih aktivnosti, pranje novca, i sl.) zbog jedne od njihovih osnovnih karakteristika – anonimnosti.

U skladu sa svim tim, Narodna banka Srbije, u saradnji sa drugim državnim organima, razmatraće i u narednom periodu potrebu za regulatornim ili drugim odgovorom u našem ekonomskom sistemu, navodi se u saopštenju.

Gdeinvestirati.com
Previous Beogradska berza: Impol Seval pao 11,8%, slabi prometi
Next Evropske berze zatvorile u različitim pravcima, porasla vrednost jena, nafte i plemenitih metala

You might also like

Rusija na proleće na tržištu duga sa evroobveznicama?

Ruski ministar finansija Anton Siluanov juče je najavio mogućnost da Rusija ovog proleća plasira jednu emisiju evroobveznica u vrednosti 3,0 milijarde dolara.

Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio globalnoj ekonomiji, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta.

Beogradska berza: Obveznice pogurale promet

Današnjoj odličnoj realizaciji na Beogradskoj berzi doprinelo je u velikoj meri trgovanje državnim dužničkim hartijama.

2 Comments

  1. taxi
    December 11, 13:23 Reply
    super sve sto nbs upozorava sad idem kontra zaradjujem sad 4 moje plate zahvaljujuci ovom upozorenju pa bih zamolio da mi kazu sta je sledece upozorenje isao bih sledece godine na more u neku drugu zemlju sem crne gore i grcke :)
  2. Spasoje
    December 11, 21:33 Reply
    Narodna banka se bas nesto i ne brine o narodu. Za ovaj kripto novac ne znam i nisam shvatio komentar pod siftom taxi (da li se to stvarno na virtuelan nacin zarade prave pare) pa u ovom slucaju i verujem NBS u. Kljucno je pitanje, Zasto NBS dozvoljava kredite u sranoj valuti, u valuti na koju nema nikakav uticaj. ( Gde Investirati bih zamolio za neku kratku pouku o Bitkonu)

Leave a Reply