NBS upozorava: Bitkoin nije valuta i neće zameniti evro, niti bilo koju drugu valutu

NBS upozorava: Bitkoin nije valuta i neće zameniti evro, niti bilo koju drugu valutu

Zbog pogrešnih tumačenja koja mogu dovesti građane u zabludu a povodom informacije da virtuelni novac, bitkoin, postaje službena valuta Evropske unije, oglasila se Narodna banka Srbije.

U sopštenju objavljenom na sajtu NBS podseća da je jedna platforma za trgovanje bitkoinom dobila licencu platne institucije u Luksemburgu te centralna banka skreće pažnju da je reč samo o licenci za pružanje platnih usluga, a ne o bilo kakvom priznanju bitkoina kao valute ravnopravne s drugim valutama (jer on u svojoj osnovi i nije valuta).

Drugim rečima, ni u kom slučaju se ne može govoriti o tome da će bitkoin zameniti evro, ili bilo koju drugu valutu, kako su glasili pojedini medijski navodi proteklih dana, kaže se u sopštenju.

Ulaganje u bitkoin ili druge takozvane „virtuelne valute“, s obzirom na to da ih ne izdaju centralne banke i ne garantuju za njihovu vrednost, predstavlja rizik i može dovesti do finansijskih gubitaka. Svako ko se upušta u ove ili bilo koje druge aktivnosti u vezi sa „virtuelnim valutama“ čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti, ali i rizike u pogledu usklađenosti sa propisima kojima se uređuje devizno poslovanje, poreskim propisima, propisima iz oblasti trgovine, i drugo.

Po pitanju mogućnosti plaćanja bitkoinom u Republici Srbiji Narodna banka Srbije je još 2. oktobra 2014. godine izdala saopštenje kojim je u okviru svoje nadležnosti upozorila javnost na rizike upotrebe bitkoina.

Upotreba takozvanih „kripto valuta“ u našoj zemlji još uvek ne predstavlja značajnu pojavu u pogledu rasprostranjenosti, ali Narodna banka Srbije prati dešavanja na globalnom nivou, kao i pojave u našoj zemlji.

Potrebno je imati u vidu i činjenicu da se „kripto valute“ sagledavaju i kroz kontekst aktuelnih svetskih bezbednosnih okolnosti, ali i mogućih drugih vrsta zloupotreba (finansiranje kriminalnih aktivnosti, pranje novca, i sl.) zbog jedne od njihovih osnovnih karakteristika – anonimnosti.

U skladu sa svim tim, Narodna banka Srbije, u saradnji sa drugim državnim organima, razmatraće i u narednom periodu potrebu za regulatornim ili drugim odgovorom u našem ekonomskom sistemu, navodi se u saopštenju.

Gdeinvestirati.com
Previous Beogradska berza: Impol Seval pao 11,8%, slabi prometi
Next Evropske berze zatvorile u različitim pravcima, porasla vrednost jena, nafte i plemenitih metala

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Geopolitičke tenzije i Trampove izjave oslabile dolar

Američki dolar je prošle nedelje oslabio u korpi najvažnijih valuta u svetu jer su geopolitičke tenzije podstakle tražnju za investicijama koje se smatraju bezbednijim, poput japanskog jena.

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

Egipatska centralna banka devalvirala funtu

Egipatska centralna banka devalvirala je  egipatsku funtu za 14,3 odsto i najavila fleksibilniju deviznu politiku da bi se suočila sa manjkom deviza u zemlji.

2 Comments

  1. taxi
    December 11, 13:23 Reply
    super sve sto nbs upozorava sad idem kontra zaradjujem sad 4 moje plate zahvaljujuci ovom upozorenju pa bih zamolio da mi kazu sta je sledece upozorenje isao bih sledece godine na more u neku drugu zemlju sem crne gore i grcke :)
  2. Spasoje
    December 11, 21:33 Reply
    Narodna banka se bas nesto i ne brine o narodu. Za ovaj kripto novac ne znam i nisam shvatio komentar pod siftom taxi (da li se to stvarno na virtuelan nacin zarade prave pare) pa u ovom slucaju i verujem NBS u. Kljucno je pitanje, Zasto NBS dozvoljava kredite u sranoj valuti, u valuti na koju nema nikakav uticaj. ( Gde Investirati bih zamolio za neku kratku pouku o Bitkonu)

Leave a Reply