Japan: Mitsubishi u ozbiljnim problemima, domaća prodaja prepolovljena

Japan: Mitsubishi u ozbiljnim problemima, domaća prodaja prepolovljena

Mitsubishi Motors je objavio da je prodaja njihovih vozila na domaćem tržištu prepolovljena od kada je otkriveno da su podaci u testiranju o potrošnji goriva lažirani.

Predsednik kompanije Tetsuro Aikawa je rekao da je situacija “veoma ozbiljna” i da još nemaju podatke o uticaju skandala na prodaju u inostranstvu.

U međuvremenu, akcije kompanije pale su za više od 50 odsto a investitori su zabrinuti da bi se Mitsubishi, šesti po veličini japanski proizvođač automobila, moga suočiti i sa zahtevima za naknadu štete.

Podaci lažirani 25 godina

Japanska kompanija Mitsubishi Motors prošle je sedmice saopštila je da je našla dokaze da su zaposleni namerno lažirali podatke u testiranju o potrošnje goriva nekoliko modela njenih automobila.

Netačni testovi odnose se na 157.000 vozila “eK wagon” i “eK Space”, kao i 468.000 vozila “Dayz” i “Dayz Roox” koje je kompanija pravila za Nissan.

U pitanju su takozvani “mini automobili” čija je glavna privlačnost to što s jednim rezervoarom goriva prelaze veliku kilometražu. Proizvodnja tih modela počela je 2013.

Problem je uočen kada je Nissan otkrio nedoslednosti u podacima s testova, posle čega je Mitsubishi sproveo internu istragu i utvrdio da su tehnički podaci falsifikovani kako bi kilometraža izgledala bolja nego što zaista jeste.

Naknadno, japanski proizvođač automobila je izjavio kako je interna istraga ustanovila takvo delovanje još od 1991. godine.

Izvor:Agencije
Previous Budžet Srbije: Deficit 8,9 milijardi dinara u prvom tromesečju
Next Poništeni izbori na 15 biračkih mesta

You might also like

Kompanije

Knežević: Ko radi legalno i sve plaća, ne može da opstane

Suzbijanje sive ekonomije moguće je samo ako se kontrolišu njihovi izvori. Stanje je alarmantno, a godišnji gubici iznose oko 10 milijardi evra.

Kompanije

Ryanair uvodi liniju Stokholm-Niš

Kompanija Ryanair uvodi liniju Stokholm (Skavsta)-Niš, saopštio je ovaj avio-prevoznik.

Najvažnije vesti

Gaming industrija u 2016. godini zaradila više od 90 milijardi dolara

Odavno je poznato da gaming industrija može da se izjednači sa mašinom za pravljenje novca, a prema podacima sajta SuperData Research to je potvrđeno i za ovu godinu.