Američka i japanska centralna banka zadržale kamatne stope na postojećem nivou

Američka i japanska centralna banka zadržale kamatne stope na postojećem nivou

Američka centralna banka je u sredu, kao i što se očekivalo, ostavila kamatne stope nepromenjne, a u saopštenju izdatom nakon dvodnevnog sastanka da se naslutiti da bi do povećanja kamatnih stopa moglo doći u junu.

Između ostalog, Federalne rezerve su u saopštenju istakle da se situacija na američkom tržištu rada dodatno poboljšala, iako “je privredna aktivnost usporena”. Ova razlika je značajna jer nagoveštava da bi Fed, kako bi podstakao privrednu aktivnost, mogao već u junu povećati kamatne stope.

Većina analitičara ipak procenjuje da Fed neće povećati kamate pre septembra, što znači da se nastavlja period jeftinog novca, što je pozitivno za tržište kapitala.

“Fed je, po mojem mišljenju, zauzeo nešto čvršći stav nego u prethodnom saopštenju, ali u tome nema ništa što bi trebalo zabrinuti tržište”, kaže John Bailer, portfolio menadžer u fondu The Boston Company Asset Management.

Fed je u svom saopštenju umanjio i rizike koje nose “globalna ekonomska i finansijska dešavanja”, ali sa porukom da će pažljivo pratiti daljni razvoj.

Foto:www.fxempire.com

Foto:www.fxempire.com

Danas su u Tokiju zasedali i zvaničnici japanske centralne banke. Uprkos pritiscima da dodatno ublaži monetarne mere, Bank of Japan (BoJ) je odlučila ne menja postojeće kamatne stope.

“Verovatno centralnoj banci privremeno ponestaje ideja za podsticanje ekonomije ili im je potrebno više vremena da procene efekte uvođenja negativnih kamata” kaže Margaret Yang, nalitičar “CMC Markets”

U pokušaju da podstakne privredu i okonča period prigušene deflacije Bank of Japan je u januaru uvela negativne kamatne stope, međutim inflacija je daleko od zacrtanog cilja od 2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Getty Images tuži Google zbog kršenja pravila
Next Privrednik iz Odžaka proizvede 6 tona pečuraka

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Nastavljen rast cena akcija

Pozitivan trend na svetskim tržištima akcija nastavlja se, treću nedelju uzastopno, a indeksi na Wall Street-u dostižu nove rekordne visine.

Društvo 0 Comments

Estoniji preti populaciona katastrofa

Zemlja koju međunarodne institucije najčešće ističu kao primer uspešne tranzicije u razvijenu tržišnu privredu, koja je isprobala sve „teške mere“ od fiksiranja kursa do uvođenja jedinstvene poreske stope i postala

Banke i finansije 0 Comments

Unicredit banka pregovara sa francuskim Amundijem

Unicredit, najveća italijanska banka po obimu aktiva, ušla je u ekskluzivne pregovore sa francuskim Amundijem o prodaji ogranka za upravljanje imovinom Pioneer.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply