Zemunska OŠ “Svetozar Miletić” gradi etnoselo gde će deca gajiti hranu i domaće životinje

Zemunska OŠ “Svetozar Miletić” gradi etnoselo gde će deca gajiti hranu i domaće životinje

Želja rukovodstva i roditelja učenika zemunske Osnovne škole „Svetozar Miletić” je etnoselo za đake.

Idealno bi bilo da ima deset kućica sa po 12 ležajeva, da može da se smesti grupa od 120 dece, koliko ih otprilike ima u svakom razredu. Mora imati veliku kuhinju i trpezariju. Letnje učionice. Sve u etnostilu, bez kompjutera, pametnih tabli i mobilnih telefona.

– Deo imanja zauzeće njiva, da uzgajamo kukuruz, kupus, karfiol, krompir, luk… Imaćemo voćnjak, drvorede jabuka, šljiva. Vinograd. Štalu, da gajimo tri, četiri konja, dve-tri krave, koze, ovce, guske, patke, ćurke… I ribnjak. Komplet selo, puno dece. Jarbol nasred sela. Ujutru intonacija himne, „postrojavanje”, gimnastika na čistom vazduhu. Uveče logorska vatra, proglašavanje najvrednijih tog dana, spuštanje zastave, povečerje kao u izviđačima – kaže Miroljub Mosurović, direktor OŠ „Svetozar Miletić”.

Mosurović smatra da su rekreativne nastave, koje koštaju minimum 20.000 dinara, izleti i ekskurzije pelješenje roditelja, gde je deci od svih ponuđenih sadržaja najdraže da skaču po hotelskim sobama. Za boravak u etnoselu plaćali bi samo hranu. Svaki razred bi dolazio dva do tri puta godišnje. Smenjivali bi se na dve nedelje.

foto: mojatv.rs

foto: mojatv.rs

U etnoselu đaci neće jesti hamburgere i pice, nego proju, pitu gužvaru, kačamak sa kiselim mlekom… Hraniće se zdravije. Radiće, ali ne teške poslove. Sadiće papriku, paradajz, jagode.

Škola ima oko 1.000 đaka. Ideja da se deca povremeno presele u prirodu i tamo uče školske i životne lekcije veoma se dopala roditeljima, tvrdi direktor. Kaže i da je na roditeljskim sastancima dogovoreno da mame i tate za izgradnju i opremanje đačkog sela daju po 30 evra, a taj budžet će se dopuniti i podrškom donatora.

Jedan đački roditelj, arhitekta, uradio je idejni projekat. Kompletna izgradnja objekata i infrastrukture školskog sela koštala bi oko 400.000 evra. Škola ne može da skupi ni blizu te sume. Ali direktora i roditelje to ne obeshrabruje. Uzdaju se da će troškovi biti drastično manji ako dobiju imanje na kome se nekada živelo.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous U želji da zadrži svoje zaposlene, Google osniva startup kompaniju
Next Srbija kargo obelodanila dobit

You might also like

Društvo

Makedonija: Prosečna februarska plata 374 evra

Prosečna neto plata isplaćena u Makedoniji u februaru iznosila je 23.158 denara, odnosno 374 evra, i veća je za 3,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, podaci su

Najvažnije vesti

Penzije najverovatnije rastu linearno osam odsto

Svim penzionerima primanja će najverovatnije linearno biti uvećana za osam odsto.

Društvo

Jadranka Joksimović: Srbiji do 2020. godine milijardu evra od EU

Srbija od 2016. godine do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od EU u reformskom procesu, istakla je ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.