Za Galeniku zainteresovano tri firme

Za Galeniku zainteresovano tri firme

Proizvođači lekova Sofarm iz Bugarske, Kadila farm iz Indije i investicioni fond iz Finske KJK Capital otkupili su tendersku dokumentaciju za kupovinu Galenike.

Rok za otkup dokumentacije je istekao 22. aprila, a zainteresovanost za kupovinu 25 odsto zemunske fabrike lekova pokazale su kompanije koje se do sada nisu pojavljivale kao potencijalni kupci, piše Blic.

Kompanija iz Indije ima dosta fabrika lekova po Indiji i Aziji, ali nisu prisutni u Evropi. Ulaskom u Galeniku praktično bi obezbedili kartu za evropsko tržište.

Firma iz Bugarske je jedan od najvećih proizvođača lekova u toj zemlji, dok kompanija iz Finske poseduje firme u Skandinaviji i na Balkanu. Reč je o investicionom fondu koji kupuje firme iz različitih delatnosti, ulaže u njih i prodaje nakon nekoliko godina, kaže izvor Blica.

foto: srbijadanas.com

foto: srbijadanas.com

S druge strane, kompanije koje su do sada pokazivale interesovanje za partnerstvo sa Galenikom, a čija sudbina mora da bude rešena 31. maja 2016, nisu otkupile dokumentaciju.

Kompanije koje su pokazale interesovanje su američki Pari Biomedical, Piqur iz Bazela, Džulfara i Pharma Care PLC.

Za kupovinu 25 odsto kapitala Galenike zahteva se najmanje sedam miliona evra.

Nezvanično, u Vladi razmišljaju da produže rok za dostavljanje prijava za kupovinu Galenike na 25 maj, čime se otvara prostor za razgovore sa još nekim potencijalnim partnerima.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Najbogatiji Srbi sveta
Next Unija poslodavaca: Na čelo ministarstava postaviti eksperte

You might also like

Industrija

Energoprojekt na rang listi među najvećim projektansko-konsultantskim kompanijama

Energoprojekt holding nalazi se i ove godine na rang listi najvećih projektantsko-konsultantskih kompanija, koje objavljuje ugledni američki časopis Engineering News Record (ENR).

Industrija

Ko su kupci Galenike?

Potencijalni strateški partner za 25 odsto vlasništva u nekadašnjem farmaceutskom gigantu platiće najmanje sedam miliona evra. Ko su kompanije zainteresovane za kupovinu Galenike?

Kompanije

Sedam srpskih kompanija među 500 sa najvećim prometom u CIE

Najuspešnijih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 miliardi EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.