Wall Street: Indeksi u stagnaciji, investitori oprezni

Wall Street: Indeksi u stagnaciji, investitori oprezni

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni zbog anemičnih ekonomskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija, dok je podršku tržištu pružio rast cena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 17.990 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 2.091 bod. Nasdaq indeks oslabio je 0,15 posto, na 4.888 bodova.

Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa uglavnom zahvaljujući rastu cena akcija u energetskom sektoru za 1,4 posto jer su cene nafte na američkom tržištu porasle više od 3 posto.

A rast cena ′crnog zlata′ posledica je slabljenja dolara jer je sve jasnije da američka centralna banka neće tako skoro povećati kamate, s obzirom da rast najveće svetske ekonomije nije baš impresivan.

Juče je objavljeno da su narudžbine za trajne proizvode u SAD-u u martu porasle manje nego što se očekivalo, dok je poverenje potrošača u aprilu palo.

berza2

Zbog sporog rasta ekonomije, niko ne očekuje da će američka centralna banka povećati kamate na tekućoj dvodnevnoj sednici, koja je počela u utorak.

No, ako u saopštenju, koje će biti objavljeno u sredu, čelnici Feda pokažu više optimizma po pitanju rasta američke ekonomije, to bi značilo da se otvara put za povećanje kamata, kažu analitičari.

“Slabi ekonomski pokazatelji, nesigurnost u vezi poruka Feda i slabi poslovni rezultati kompanija naveli su ulagače na predah”, kaže Jim Paulsen, direktor u firmi Wells Capital Management.

Nakon zatvaranja tržišta, cena akcija Applea pala je gotovo 7, a Twitera više od 10 posto jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tih tehnoloških kompanija.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 10.259 bodova, a pariski CAC 0,28 posto, na 4.533 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hiina
Previous Lekovi koštaju više nego što vrede
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, investitori bez želje za rizikom

You might also like

Berza

Evro premašio 124 dinara

Zvanični srednji kurs sutra će biti 124,0131, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na današnji dan, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Komercijalna dominirala, Tehnogas dobitnik dana

Trgovački dan za nama doneo je solidan promet i snažan rast indeksa Belex15 od 1,3% na 637 poena. Beogradska berza zabeležila je ukupan promet od nepunih 138 miliona RSD (1,1 milion

Svetske berze

Evropske berze pod pritiskom pada cena sirovina

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcijaa pale zbog pada cena sirovina i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.