Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Selektivne sankcije: EU spremna za jačanje veza sa Rusijom na Arktiku

Evropska unija je spremna da pojača saradnju sa Rusijom oko budućnosti Arktika, uprkos tenzijama između Brisela i Moskve zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federica Mogherini.

Nakon što su članice EU postigle dogovor o novoj zajedničkoj strategiji za taj “značajan i sporan region”, Mogherini je rekla da EU mora da sarađuje i sa drugim silama, koje imaju tamo interesa, preneo je AFP.

Ona je, nakon što je Evropska komisija usvojila strategiju, rekla na konferenciji za novinare u Briselu da je to od interesa za EU da se dodatno angažuje na Arktiku, zajedno sa drugim akterima, među kojima je i Rusija.

Ministri spoljnih poslova EU su se, međutim, prošlog meseca saglasili da se čvrsto pridržavaju svoje politike prema Moskvi, koja podrazumeva ekonomske sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Mogherini je, međutim, rekla da su se ministri saglasili da može doći do “selektivnog angažovanja” sa Rusijom u oblastima gde, kako je navela, postoji jasan evropski interes, što uključuje Arktik.

“Arktik očkigledno predstavlja ne samo veliki potencijal, već i kritične izazove o kojima treba da zajedno razgovaramo i za koje, takođe, moramo da pronađemo zajedničke odgovore”, poručila je Mogherini.

Izvor:Tanjug
Previous Ko je Ljubiša Beli Preletačević?
Next Potrošnja u Kini otporna na ekonomsko usporavanje

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Konferenciji o miru na Bliskom istoku bez Palestinaca i Izraelaca

Na konferenciji o miru na Bliskom istoku koja će biti održana u nedelju u Parizu učestvovaće lideri 72 zemlje, ali među njima neće biti predstavnici Izraela i Palestinaca, saopštile su

Geopolitika 0 Comments

Novi dogovor SAD i Rusije o primirju u Alepu

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile su se da će pokušati da sarađuju sa stranama na terenu u Siriji kako bi primirje obuhvatilo i grad Alep u kojem se prethodnih

Geopolitika 0 Comments

Vazdušna bezbednost nad Baltikom, jedna od tema sastanka NATO-Rusija

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da će Savet NATO-Rusija biti održan 13. jula kako bi se raspravljalo o merama vazdušne bezbednosti nad Baltičkim morem i drugim pitanjima, navodi Ria

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply