Negativna inflacija i u Australiji, dolar naglo pao

Negativna inflacija i u Australiji, dolar naglo pao

Vrednost australskog dolara pala je više od 1 odsto nakon iznenađujućih podataka o kretanju potrošačkih cena u prvom tromesečju 2016.

Australijski zavod za statistiku danas jer saopštio da je indeks potrošačkih cena u prva tri meseca ove godine pao 0,2 odsto, što su prva zabeležena negativna kretanja inflacije u poslednjih sedam godina.

Na godišnjem nivou stopa inflacije je usporila na 1,3 odsto, što je ispod očekivanih 1,8 odsto i daleko od ciljanog raspona Centralne banke Australije od dva do 3 odsto.

Kako je saopštio Statistički zavod, najviše su pale cene goriva i hrane, dok su cene u sektoru usluga neznatno porasle.

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Dolar na najnižem nivou u dva meseca

Prognoze da će negativna kretanja inflacije u zemlji primorati Centralnu banku Australije (RBA) da već na sledećem sastanku snizi referentnu kamatu oslabili su vrednost nacionalne valute.

U odnosu prema američkom dolaru australijski je danas oslabio 1,4 odsto, na 76,38 US centi, dok je prema japanskoj valuti pao 1,6 odsto, na 84,85 jena.

Kako bi podstakla potrošnju, RBA će verovatno sniziti referentnu kamatu sa rekorno niskih 2 odsto, što će dodatno oslabiti australski dolar, smatraju analitičari.

Previous Analitičari o izborima, prebrojavanju glasova i budućoj vladi Srbije
Next Nemački IGB Automotive gradi novi pogon u Inđiji

You might also like

Svetske berze

Čelnici centralnih banaka regiona ne preporučuju ulaganje u kriptovalute

Iako je najpoznatija kriptovaluta – bitcoin, izgubila na vrednosti u poslednjih par meseci i povukla ostalih desetak najpopularnijih kriptovaluta, njihova popularnost ne jenjava.

Berza

Saxo Bank: Bitcoin do 60.000 dolara, a onda slom

Fed će izgubiti nezavisnost, evro će pasti na paritet sa dolarom, bitcoin će doživeti slom, a Tencent će preteći Apple, predviđa za 2018. godinu Saxo Bank u svojim tradicionalnim godišnjim

Berza

Goša Montaža isključena iz indeksne korpe

Vanrednom revizijom indeksa, koju je sproveo Indeksni komitet Beogradske berze, akcije Goše Montaže isključene su iz sastava indeksne korpe Belex15.