Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Ni najsiromašniji seljak u najzabitijem selu Srbije nikada ne prodaje njivu ispred kućnog praga, ako nije životno ugrožen. A PKB je njiva ne ispred već u Beogradu – kućnom pragu Srbije, kaže agroekonomista Miladin Ševarlić.

Profesor Beogradskog univerziteta objašnjava da je za stvaranje jednog centimetra zemljišta u prirodi potrebno je 1.000 do 25.000 godina. S obzirom da je prosečna starost naših stanovnika 75 godina, za formiranje sloja od 60 centimetara zemljišta (koliko se uobičajeno koristi u poljoprivrednoj proizvodnji i smatra privatnim vlasništvom) potrebno je između 60.000 i 1.500.000 godina ili period života 800 do 20.000 generacija predaka, prenosi Beogradska nedelja.

Prema rečima ovog stručnjaka, od svih kategorija zemljišta, poljoprivredno je proizvodno i ekonomski najvažnija kategorija zemljišta kao prirodnog bogatstva i predstavlja praktično nezamenljiv i relativno ograničavajući uslov za održivu poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu bezbednost stanovništva i život ljudi uopšte.

“U periodu između poslednja dva potpuna popisa poljoprivrede (1960 – 2012) za neagrarne namene u Srbiji je izuzeto 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i ono u 2012. godini čini manje od polovine (49,8 odsto) njene ukupne teritorije. Za pet decenija ‘izgubili’ smo 1.058.000 hektara oranica, 58.000 ha voćnjaka, 95.000 ha vinograda, 175.000 ha livada, 529.000 ha pašnjaka i 2.000 ha ribnjaka – ili 27,8 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta”, kaže Ševarlić.

Foto: Poljoprivredni kombinat Beograd

Foto: Poljoprivredni kombinat Beograd

On dodaje da je od ukupno raspoloživih 3.861.477 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji (2012), za poljoprivrednu proizvodnju koristimo 3.437.423 ha, a ne koristimo čak 424.054 ha ili 11 odsto.

Odluka o privatizaciji Privredne korporacije Beograd doneće se u narednom periodu. Model privatizacije odabraće Vlada Srbije u saradnji sa Gradom Beogradom. Iz Nezavisnog sindikata ove kompanije tvrde da je PKB potcenjen, a vrednost njegovog zemljišta ogromna.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Beogradska nedelja, Glas zapadne Srbije
Previous John Hardy (Saxo Bank): Kako će tržište reagovati na sastanke Banke Japana i FOMC
Next Beogradska berza: Tigar najprometniji posle dužeg perioda nelikvidnosti

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Singapurška banka UOB obustavlja stambene zajmove u Londonu

Jedna od najvećih banaka u Singapuru, UOB, suspendovaće svoje programe stambenih zajmova u Londonu, dok druga velika banka iz Singapura kaže da pojačano nadgleda situaciju.

Društvo 2 Comments

Lekare uskoro očekuje ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je da će u narednim danima biti potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti.

Društvo 1Comments

VOICE: Arapska kompanija obećala profit, a upropastila Karađorđevo

Vlada Srbije neće da objavi koliko je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Rawafed, s kojom je Srbija 2014. osnovala zajedničko preduzeće, uplatila novca u budžet na ime zakupa 3.534

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply