Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Ni najsiromašniji seljak u najzabitijem selu Srbije nikada ne prodaje njivu ispred kućnog praga, ako nije životno ugrožen. A PKB je njiva ne ispred već u Beogradu – kućnom pragu Srbije, kaže agroekonomista Miladin Ševarlić.

Profesor Beogradskog univerziteta objašnjava da je za stvaranje jednog centimetra zemljišta u prirodi potrebno je 1.000 do 25.000 godina. S obzirom da je prosečna starost naših stanovnika 75 godina, za formiranje sloja od 60 centimetara zemljišta (koliko se uobičajeno koristi u poljoprivrednoj proizvodnji i smatra privatnim vlasništvom) potrebno je između 60.000 i 1.500.000 godina ili period života 800 do 20.000 generacija predaka, prenosi Beogradska nedelja.

Prema rečima ovog stručnjaka, od svih kategorija zemljišta, poljoprivredno je proizvodno i ekonomski najvažnija kategorija zemljišta kao prirodnog bogatstva i predstavlja praktično nezamenljiv i relativno ograničavajući uslov za održivu poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu bezbednost stanovništva i život ljudi uopšte.

“U periodu između poslednja dva potpuna popisa poljoprivrede (1960 – 2012) za neagrarne namene u Srbiji je izuzeto 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta i ono u 2012. godini čini manje od polovine (49,8 odsto) njene ukupne teritorije. Za pet decenija ‘izgubili’ smo 1.058.000 hektara oranica, 58.000 ha voćnjaka, 95.000 ha vinograda, 175.000 ha livada, 529.000 ha pašnjaka i 2.000 ha ribnjaka – ili 27,8 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta”, kaže Ševarlić.

Foto: Poljoprivredni kombinat Beograd

Foto: Poljoprivredni kombinat Beograd

On dodaje da je od ukupno raspoloživih 3.861.477 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji (2012), za poljoprivrednu proizvodnju koristimo 3.437.423 ha, a ne koristimo čak 424.054 ha ili 11 odsto.

Odluka o privatizaciji Privredne korporacije Beograd doneće se u narednom periodu. Model privatizacije odabraće Vlada Srbije u saradnji sa Gradom Beogradom. Iz Nezavisnog sindikata ove kompanije tvrde da je PKB potcenjen, a vrednost njegovog zemljišta ogromna.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Beogradska nedelja, Glas zapadne Srbije
Previous John Hardy (Saxo Bank): Kako će tržište reagovati na sastanke Banke Japana i FOMC
Next Beogradska berza: Tigar najprometniji posle dužeg perioda nelikvidnosti

You might also like

Industrija 3 Comments

Dva scenarija za spas RTB Bor; Uskoro tender za Galeniku

Srbija istovremeno kroz dva tendera traži i profesionalnog menadžera i privatizacionog savetnika za strateškog partnera za RTB Bor, piše današnja “Politika”.

Industrija 0 Comments

Tata steel: Prodato jedno postrojenje u Britaniji

Jedno od postrojenja u Britaniji, indijska čeličana Tata steel prodala je londonskoj investicionoj kompaniji Grey capital.

Kompanije 0 Comments

Snap: Rezultati loši, akcije padaju

Snap, kompanija u čijem je vlasništvu popularni servis Snapchat, ove nedelje je objavila svoj prvi tromesečni izveštaj poslovanja otkako su akcije na berzi, i rezultati ukazuju na neto gubitak u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply