Turski predsednik sa šest ministara i 90 privrednika u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj

Turski predsednik sa šest ministara i 90 privrednika u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan doputovaće danas u dvodnevnu posetu Hrvatskoj, tokom koje će imati susrete sa hrvatskim državnim vrhom, a biće održan privredni forum na kome će učestvovati predsednici dveju država i stotinak privrednika.

Na sastanku državnih zvaničnika Hrvatske i Turske razgovaraće se o bilateralnim pitanjima, izbjegličkoj krizi, borbi protiv terorizma i privredi.

Hrvatski mediji navode da Turska očekuje od Hrvatske snažnu podršku za nastavak pregovora za ulazak u EU, koji su počeli istog dana u Luksemburgu za obe države.

Očekuje se da će razgovorima turskih i hrvatskih zvaničnika u Zagrebu prisustvovati i članovi Predsedništva BiH.

Erdoganov dolazak u Zagreb, kako se ocenjuje, ima i važnu političku dimenziju, pre svega oko izbegličke krize i borbe protiv terorizma.

Zagrebački “Jutarnji list” piše da turski predsednik u Zagreb dolazi nakon neočekivanog i gotovo dramatičnog dolaska šefa CIA-e Džona Brenana prošle sedmice Sarajevu te jučerašnjeg odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel i Donalda Tuska u južnu Tursku.

Merkel je želela da se uveri u izbegličkom kampu u blizini granice sa Sirijom hoće li Turska obećanih šest milijardi evra korisno iskoristiti za izbeglice.

Prve isplate od novoosnovane ustanove u EU za izbeglice u Turskoj krenule su, a za Merkel je neobično važno dobiti turske garancije za daljnju saradnju.

Suđenje novinarima Canu Dundaru i Erdemu Gulu, koji su objavili tekstove u kojima tvrde da je Turska isporučivala oružje sirijskim pobunjenicima i kritikovali predsednika Erdogana, zakomplikovalo je nemačko turske odnose, navodi list.

Za Hrvatsku je sve ono što se u ovom trenutku događa na tursko-grčkoj granici od izuzetne važnosti jer bi otvaranje nove izbegličke rute preko Kosova i Crne Gore do juga Hrvatske bilo pogubno za turističku sezonu.

“O razmerima izbegličke krize i ulozi Turske razgovaraće se i u Zagrebu. Mi smo itekako zainteresovani i za sigurnosni aspekt kada je reč o terorizmu, pa će i to biti jedna od tema razgovora Grabar-Kitarović i Erdogana”, rečeno je “Jutarnjem listu” u kabinetu predsednice.

Inače, Erdogan će u Zagreb doputovati iz Bakua, gde učestvuje na Sedmom globalnom forumu Saveza civilizacija.

Zagreb dugo priprema dolazak turskog predsednika, koji je zbog Erdoganovih brojnih obaveza bio odgađan.

List navodi da je turski predsednik iskazao veliko zanimanje za posetu Hrvatskoj, zbog “naglašenog prijateljstva i dobre saradnje dveju država”.

“Jutarnji list” citira reči savetnika hrvatske predsednice Mate Granića koji je rekao da se lično “u svojoj dugogodišnjoj diplomatskoj aktivnosti uverio koliko Turci drže do Hrvatske i kako im je izuzetno stalno da odnosi budu što bolji”.

“Kada sam poslednji put posetio Tursku i kratko se susreo s predsednikom Erdoganom, stavio je ruku na grudi i rekao: “Hrvatska je u mom srcu”, rekao je Granić za “Jutarnji list”.

Izvor:Tanjug/Jutarnji.hr

Previous Banke zaradile na nižim kamatama i otpuštanjima
Next Bitcoin postaje službena valuta EU?

You might also like

Politika

Počinju konsultacije o novoj Vladi, Vučić sutra kod predsednika Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće sutra konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste – “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim

Politika

Raspisani izbori u Beogradu za 4. mart

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas za 4. mart izbore za Skupštinu grada Beograda.

Politika

Jutarnji list: Evropska komisija odbacila argumente Hrvatske u sporu sa Srbijom

Evropska komisija odbacila hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom kojim je praktično blokirala Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, javili su hrvatski mediji pozivajući se na interni dokument