SNS traži prebrojavanje glasova, RIK predložio da sve liste dobiju materijale na uvid

Srpskа nаprednа strаnkа (SNS) saopštila je danas da je pravni tim te stranke “zbog očiglednih zloupotrebа, određenih nejаsnoćа i nelogičnosti” uputio zvаničаn zаhtev nаdležnim institucijаmа dа se ponovo prebroje glаsovi grаđаnа nа izborimа održаnim 24. аprilа.

U saopštenju SNS se navodi da je takav zahtev podnet “zbog očiglednih zloupotrebа, određenih nejаsnoćа i nelogičnosti”, а u cilju zаštite izbornog procesа i slobodne izborne volje grаđаnа.

Premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će i naprednjaci tražiti uvid u sav izborni materijal od Republičke izborne komisije (RIK).

On je novinarima u Požegi kazao da su se tokom izborne noći dešavale neke pomalo čudne stvari i osvrnuo se na dolazak opozicije u RIK.

“Vidim da je i SNS tražio uvidu sav birački materijal, jer su se neke pomalo čudne stvari dešavale. Zamislite da sam ja upao u neku komisiju, i odjednom promenjeni rezultati, sve kako su oni hteli”, kazao je Vučić.

 Dejan Đurđević: Dobiće svi materijal, pa neka uzmu digitrone i sabiraju

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević rekao je na današnjoj sednici RIK-a da će predložiti da sve liste mogu da dobiju uvid u izborni materijal, i da će svima biti dostavljene kopije zapisnika, kako bi mogli da provere verodostojnost rezultata izbora.

Đurđević je na sednici RIK-a saopštio preliminarne rezultate izbora na osnovu 98,04 odsto obrađenih biračkih mesta, prema kojima je SNS osvojio 48,26 odsto glasova, SPS 10,97 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,06 odsto, pokret Dosta je bilo 6,05 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 5,04 odsto, i koalicija Dveri-DSS 5,00 odsto.

Prag za manjinske liste prešli su Savez vojvođanskih Mađara sa 1,51 odsto osvojenih glasova, Bošnjačka demokratska zajednica sa 0,82 odsto, Stranka demokratske akcije Sandžaka sa 0,72 odsto, Partija za demokratsko delovanje sa 0,42 odsto i Zelena stranka sa 0,64 odsto glasova. Prema preliminarnim rezultatima, ostale liste su ispod cenzusa.

Đurđević je rekao i da izbori još nisu bili ni raspisani, a da su krenule priče o izbornoj krađi. Kako kaže, nedelja je bila najpakleniji izborni dan koji pamti, jer su koordinatori RIK-a ceo dan morali da proveravaju dezinformacije koje su stizale sa terena. Na kraju izbornog dana su stigla samo dva prigovora, kaže Đurđević i dodaje da je tek još nekoliko prigovora stiglo u međuvremenu, i da se oni obraađuju.

“Ono nikad nisam doživeo. Neka se ljute lideri partija koliko god hoće – stvorili su paklenu atmosferu… Neverovatan pritisak se bespotrebno vrši. Zato ću predložiti da se svima odobri uvid u materijal, i da dobiju kopije zapisnika, svi na CD-u tabele sa podacima, pa neka sravnjaju te zapisnike i one koje imaju njihovi predstavnici, neka uzmu digitrone, neka sabiraju, pa neka vide da li su rezultati tačni”, poručio je Đurđević.

Predsednik RIK-a je još jednom podsetio da to telo ne objavljuje rezultate izbora na osnovu uzorka, već samo na osnovu broja glasova sa obrađenih biračkih mesta.

Prva objava rezultata sledi tek kada se obrati 30 odsto biračkih mesta, objasnio je Đurđević i dodao je da je RIK pogrešio samo u proceni da će imati obrađenu trećinu biračkih mesta oko 22.30 – 23 sata. Tada su, kako je rekao, imali nepunih 12 odsto obrađenih biračkih mesta i predstavnici svih stranaka u RIK-u su se saglasili da bi bilo neozbiljno da pred javnost izlaze sa tako malim brojem obrađenih glasova.

Uvid u birački materijal moguć do petka

Stranke koje imaju primedbe na izborni proces i zahtevaju uvid u birački materijal mogu to da ostvare do 29. aprila u ponoć.

Rokovnik o vršenju izbornih radnji kaže da je uvid u birački materijal u prostorijama Republičke izborne komisije (RIK) moguć do 29. aprila u ponoć.

Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za poslanike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike RIK i glasačke listiće.

Uvid se obavlja u službenim prostorijama RIK, kao i kod organa kod kojih se izborni materijal nalazi, a može se izvršiti u roku od pet dana od dana održavanja izbora.

Sinoć u 20 sati je istekao rok za podnošenje prigovora na izborni proces, a RIK mora da za 48 sati donese odluku o prigovorima.

U roku od 48 sati od izjašnjavanja RIK-a moguće je na tu odluku podneti žalbu Upravnom sudu, koji ima još toliki rok od prijema žalbe da se izjasni o njoj.

Odluka doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne mogu podneti vanredna pravna sredstva predviđena zakonom kojim se uređuje upravni spor.

Ako sud usvoji žalbu i poništi izbornu radnju, odnosno izbore, odgovarajuća izborna radnja, odnosno izbori ponoviće se najkasnije za 10 dana.

Ako RIK poništi izbore na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Rešenje o ponavljanju glasanja donosi RIK, a rezultat izbora se utvrđuju po završetku ponovljenog glasanja.

Ponovni izbori sprovode se najkasnije 15 dana od dana poništenja izbora, odnosno sedam dana od poništenja izbora.

RIK, ukoliko ne bude ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima, ima obavezu da do 28. aprila u 20 sati saopšti i u “Službenom glasniku” objavi konačne rezultate izbora.

Izvor:Agencije
Previous Dinar u pozitivnom nizu, u sredu 122,73 dinara za evro
Next Analitičari o izborima, prebrojavanju glasova i budućoj vladi Srbije

You might also like

Društvo

Vučić: Nova vlada posle 28. maja

Novu vladu Srbije treba očekivati posle vanredne skupštine Srpske napredne stranke, zakazane za 28. maj, rekao je novinarima posle sednice Predsedništva SNS Aleksandar Vučić.

Politika

Posledice Brexit-a: Pitanje je da li će Balkanske zemlje i dalje želeti da se pridruže EU

Ukoliko Evropska unija posle Brexit-a krene da se dalje razjedinjuje proširenje će biti gurnuto ka dnu liste prioriteta, a pitanje je da li će Balakan i dalje želeti da uđe

Politika

Velika Britanija otvara poglavlje 23 sa Srbijom za pristup EU

Velika Britanija se predomislila i sada je spremna za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima između Srbije i EU, javlja RTS.