Odšteta za oštećeni prtljag najviše 250 evra

Odšteta za oštećeni prtljag najviše 250 evra

U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga u autobusu odšteta koju putnik može da očekuje je 200 do 250 evra, pa je najpametnije vrednije stvari čuvati pored sebe.

Avio-prevoznici su „darežljiviji“, pa se od njih u istoj situaciji može očekivati oko 1.200 evra.

Ukoliko se putnici ipak odluče da vrednije stvari stave u prtljag koji će završiti u boksu autobusa ili trupu aviona, onda to moraju da prijave i najčešće će morati da to i doplate. Ali u slučaju gubitka prtljaga ovo im daje mogućnost da i odšteta bude veća od 250, odnosno 1.200 evra.

Zastareo zakon

Sve ovo nije loše znati u situaciji kada se približava vreme godišnjih odmora. Kada je reč o drumskom saobraćaju, gubitak prtljaga reguliše Zakon o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju. To što je propis donet pre 21 godinu ne bi bio toliki problem da iznosi odštete nisu u nemačkim markama!?

Foto: mondo.rs

Foto: mondo.rs

Prevoznik, prema zakonu, odgovara za štetu nastalu zbog potpunog ili delimičnog gubitka ili oštećenja jedne torbe do 365 nemačkih maraka ili po putniku do 1.460 nemačkih maraka. Opšti uslovi prevoza u međumesnom drumskom prevozu putnika, koji su usvojeni 2009, a poslednji put promenjeni pre dve godine, ne pomažu mnogo jer se i u ovom propisu navodi da se visina odštete, kao i odgovornosti, utvrđuju zakonom.

Gazimir Gavrić, pomoćnik direktora poslovnog udruženja Srbijatransport, potvrđuje da je odšteta regulisana u nemačkim markama i da bi trebalo promeniti zakon. On priznaje i da mu nije najjasnije kako se to obračunava i dodaje da svaki prevoznik ima pravilnik koji reguliše detalje.

“Maksimum koji dobijaju putnici je, mislim, negde od 200 do 250 evra. Slična odšteta se dodeljuje i ako stvar dođe do suda”, naglašava Gavrić.

Opšti uslovi

On ističe da niko neće stavljati u prtljag vredne stvari, poput laptopa ili telefona, i navodi da je ova problematika regulisana i opštim uslovima. Tamo se naglašava da je putnik dužan da obavesti prevoznika ako predaje prtljag velike vrednosti. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nismo dobili odgovor povodom procedure u vezi sa izgubljenim prtljagom, niti zašto je odšteta u nemačkim markama, koje se više ne koriste.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous RAS raspisao javni poziv za finansijsku podršku poslovnoj infrastrukturi
Next Još jedan državljanin Srbije otet u Libiji, vlasti u kontaktu s libijskim zvaničnicima

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Ministarstvo energetike Srbije nema informacija o šteti u trgovanju strujom

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Mirjana Filipović rekla je danas da to ministarstvo nema informacije o tome da li je bilo špekulacija sa cenom struje u Elektroprivredi

Društvo 0 Comments

Ambasadori EU potvrdili otvaranje poglavlja 23 i 24

Komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU (COREPER) je danas u Briselu potvrdio da će sa Srbijom biti otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Unijom, rekli su

Društvo 0 Comments

Estoniji preti populaciona katastrofa

Zemlja koju međunarodne institucije najčešće ističu kao primer uspešne tranzicije u razvijenu tržišnu privredu, koja je isprobala sve „teške mere“ od fiksiranja kursa do uvođenja jedinstvene poreske stope i postala

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply