Još jedan državljanin Srbije otet u Libiji,  vlasti u kontaktu s libijskim zvaničnicima

Još jedan državljanin Srbije otet u Libiji, vlasti u kontaktu s libijskim zvaničnicima

Državljanin Srbije Miroslav Tomić otet je u subotu u Libiji gde je radio za nemačku kompaniju Ferostal, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

“Čekamo nove informacije. U kontaktu smo preko ambasade sa nadležnim organima u Libiji kako bi se situacija rešila”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu, uz napomenu da bi novih informacija moglo biti za oko dva sata.

Otmica se dogodila na 120 kilometara od granice sa Egiptom, potvrđeno je Tanjugu.

Večernje novosti pišu da je Tomić, koji radi na naftnim poljima udaljenim 1.200 kilometara od Tripolija, otet prilikom obilaska naftne bušotine “Mesina oilfeild”, koja je u vlasništvu kompanije ” Arabian Gold Olive”.

Zbog činjenice da se bušotina ne nalazi u zoni sukoba pretpostavlja se da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najverovatnije kako bi tražili otkup.

Potraga je započela odmah po prijavi nestanka.

Tomić živi u Libiji poslednjih 20 godina i zaposlen je u nemačkoj kompaniji “Ferostal”, koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin.

Novosti navode da je Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do pre tri nedelje bio u Srbiji i da je planirao da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloletnih sinova otišao na zajednički odmor.

Poslednji se sa njim, dan pre otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji, navode Novosti.

U novembru prošle godine u Libiji su također oteti državljani Srbije: dvoje službenika Ambasade Srbije u toj zemlji.

Slučaj otmice Slađane Stanković i Jovice Stepića okončan je njihovom pogibijom u Libiji.

Beograd je tražio objašnjenje i pokrenuo istragu o tome kako je dvoje zaposlenika Ministarstva spoljnih poslova poginulo.

Pentagon je osporavao tvrdnje da je to dvoje civila nastradalo nakon zračnog udara američkih snaga na mete ISIL-a u Libiji.

Zvaničnici Srbije, s druge strane, tvrde kako je nalaz obdukcije pokazao da su Stepić i Stanković nastradali od posledica detonacije i da nisu mučeni.

Sredinom januara ove godine, posle deset meseci zarobljeništva, iz zatvora u Tripoliju pušten je Srđan Babić, zaposlenik francuske kompanije Argus koja se bavi poslovima fizičkog osiguravanja diplomatskih i privrednih misija.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) povećala je teritoriju u Libiji koju drži pod svojom kontrolom i njeni članovi tvrde kako su ključ odbrane te severnoafričke države protiv strane vojne intervencije, objavili su eksperti za nadzor sankcija UN-a.

U godišnjem izveštaju Saqvetu bezbednosti UN-a predstavnici posmatrača također su kazali kako je Libija postala primamljivija stranim borcima koji dolaze uglavnom preko Sudana, Tunisa i Turske, prenosi Reuters.

Libijski haos

Tome je doprinela haotična situacija u Libiji u kojoj deluju dve rivalske vlade od 2014. godine, kada je priznata vlast bila prinuđena napustiti Tripoli nakon što su udružene milicije ušle u glavni grad.

Predsednički savet, kao vrhovna vlast u Libiji, uspostavljeno je mirovnim dogovorom iz Tunisa od 17. decembra prošle godine. Čini ga sedam članova i uživa podršku Ujedinjenih naroda u radu na uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva.

Nove vlasti trebale su zameniti dve rivalske vlade sa sedištem u Tripoliju i Tobruku na istoku zemlje.

Početkom aprila vlasti u Tripoliju saopštile su da predaju vlast vladi nacionalog jedinstva, kako bi se izbegle dalje podele i krvoprolića.

Međutim, druga rivalska vlada sa sedištem u Tobruku protivi se predlogu UN-a o uspostavljanju zajedničkih vlasti.

Zapadne zemlje smatraju da je formiranje jedinstvene vlade i ujedinjenje svih frakcija protiv ISIL-a jedina nada za okončanje haosa u Libiji.

Izvor: Agencije
Previous Odšteta za oštećeni prtljag najviše 250 evra
Next Sirija: Borbe za i oko Alepa, Turska raspoređuje američke antiraketne sisteme na granici

You might also like

Tema dana

Sastanak Putina i Erdogana u Sankt Peterburgu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas u Sankt Peterburgu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je istakao želju Rusije i Turske za “obnavljanjem dijaloga i bilateralnih odnosa”. Posle

Najvažnije vesti

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

Najvažnije vesti

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”

Svaki treći radnik u Srbiji radi “na crno”, a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je