Bitcoin postaje službena valuta EU?

Bitcoin postaje službena valuta EU?

Digitalna novčana valuta bitcoin, kojom se obavljaju internet trgovanja u istoimenoj digitalnoj platnoj mreži, upravo je dobila važnu licencu od Evropske unije.

Luksemburško ministarstvo finansija izdalo je licencu koja odobrava bitcoinu da postane platna valuta unutar granica čitave Evropske unije.

Međutim, ovom licencom bitcoin će postati valuta koja će moći da se primeni kod procene vrednosti dobara i usluga, kao i ostale fizičke valute.

EU

EU će ovim potezom dobiti uvid u kretanje valute, tj. ona će ostavljati svoj trag, dok će evropski čelnici imati veću kontrolu nad novcem.

U SAD-u on još uvek funkcioniše u odvojenim sredinama, zavisno od finansijskih uredbi saveznih država, ali ova odluka EU-a zasigurno će mu dati ogroman zamah.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se to odraziti na svetsku ekonomiju i klasičnu razmenu novca i dobara kakvu smo do sada poznavali uopšte.

Izvor: GdeInvestirati/Economy.rs
Previous Turski predsednik sa šest ministara i 90 privrednika u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj
Next Milojko Arsić: Vlada da nastavi sa fiskalnom konsolidacijom

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Ulagači od jutros na oprezu

Na evropskim berzama u utorak se ujutro trguje oprezno, nakon pada cena akcija dan prije, kada su tržišta uznemirile odluke američkog predsednika Donalda Trumpa o imigraciji.

Berza

Dinar u četvrtak bez promene, kurs 123,11 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na danas i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,1057 dinara za evro.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na