Banke zaradile na nižim kamatama i otpuštanjima

Banke zaradile na nižim kamatama i otpuštanjima

Banke su prošlu godinu završile sa plusom od 61,2 miliona evra, ali su prihodi od kamata, koje su im uvek donosile najveću dobit, smanjeni za 6,3 odsto, dok im je profit uvećalo smanjenje kamata na štednju.

Banke su deponentima po ovom osnovu, u odnosu na 2014. godinu, isplatile 16,5 milijardi dinara manje, te je dobit po osnovu kamata ipak porasla, i to za četiri odsto, na oko 130 milijardi dinara.

Kada su u pitanju naknade i provizije, banke su zabeležile lagani rast prihoda po tom osnovu, dok je dobit iz tog segmenta poslovanja stagnirala.

Profit od samo 61,2 miliona evra ne može se oceniti kao uspeh, imajući u vidu tako veliku infrastrukturu i broj banaka u zemlji. Još više onespokojava činjenica da se broj banaka koje beleže negativan finansijski rezultat približava polovini od ukupnog broja banaka u zemlji.

Foto: fortunegreece.com

Foto: fortunegreece.com

To se, takođe, događa i kada se iznos ukupnog gubitka uporedi sa iznosom dobiti. Sve ovo ukazuje na to da je tržište predimenzinirano, da je broj banaka dupliran, a mreža neracionalna i skupa, kaže profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović.

Kreditna aktivnost stagnira svodeći se uglavnom na refinansiranje postojećih kredita. Banke pokušavaju uglavnom da zadrže postojeći kreditni portfolio tako što pozajmice obnavljaju, produžavaju rokove i pojeftinjuju ih da klijenti ne bi prešli kod konkurencije.

Takvo stanje i kreditna politika nisu ni mogli da stvore značajniji rezultat, ukazuje Živanović, napominjući da strategija racionalizacije troškova poslovanja dominira poslednjih godina i sve više poprima maha.

Nažalost, ona uključuje i racionalizaciju mreže, zatvaranjem sve većeg broja filijala i otpuštanjima. Ti troškovi su i najveći, pa je evidentan i njihov efekat. Tako je i porast dobiti više rezultat racionalizacije i sniženja troškova nego kreditne i poslovne ekspanzije, što će se nastaviti i u ovoj godini.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous John Hardy (Saxo Bank): Tišina na tržištu valuta neće potrajati
Next Turski predsednik sa šest ministara i 90 privrednika u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj

You might also like

Agrobiznis

Prodaje se imovina Mlina Kanjiža

Stečajni upravnik Mlina Kanjiža oglasio je prodaju imovine javnim nadmetanjem.

Kompanije

Finansijska filijala Alibabe preuzima MoneyGram

Ant Financial Services, najveća svetska kompanija za elektronska plaćanja, objavila je u četvrtak kako namerava kupiti američku kompaniju za transfer novca MoneyGram International, a transakcija koja se procenjuje na oko

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Povodom Fiata smo učinili sve što smo mogli

Plašim da smo blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, to je smanjivanje proizvodnje Fiata, rekla je premijerka Ana Brnabić, prilikom obilaska Termoelektrane Kostolac zajedno da predsednikom stalnog