Treću nedelju zaredom skočile cene nafte

Treću nedelju zaredom skočile cene nafte

Cene nafte na svetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, već trećeg zaredom, iako najveći svetski proizvođači nisu na sastanku u Dohi postigli sporazum o zamrzavanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 4,5 posto, na 45,11 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 8,4 posto, na 43,73 dolara. Na početku prošle nedelje cene su bile pod pritiskom jer se najveći svetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, nisu na sastanku u Dohi uspeli dogovoriti o zamrzavanju proizvodnje na nivoima od januara.

Međutim, naznake smanjenja ponude pružile su podršku cenama ‘crnog zlata’. Među ostalim, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuje da sledi najveći pad proizvodnje izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u poslednjih 25 godina.

Čelnik IEA Fatih Birol izjavio je da su zbog niskih cena nafte u poslednje dve godine ulaganja smanjena oko 40 posto, pri čemu se najoštriji pad beleži u SAD-u, Kanadi, Latinskoj Americi i Rusiji.

Podršku cenama pružili su i podaci o jačanju potrošnje benzina u SAD-u, kao i kineskog uvoza nafte.

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Uz to, firma Baker Hughes izvijestila je da je broj bušotina u SAD-u pao i prošle nedelje, već petoga zaredom, i to na najniži nivo od novembra 2009. godine.

“Uspon cena pokreće raspoloženje na tržištu koje pokazuje da su ulagači sve uvereniji da je najgore razdoblje prošlo i da je svetsko tržište nafte u procesu uravnoteženja”, kaže Dominick Chircella, partner u Ebergy Management Institute.

Trend pada cena traje već gotovo dve godine. Od sredine 2014. cene su nafte potonule s više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom februara cene su nafte zaronile duboko ispod 30 dolara, najniže u poslednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

Uprkos usponu cena, ponuda na svetskim naftnim tržištima i dalje je svakodnevno veća od potražnje za jedan do dva miliona barela, pa analitičari nisu sigurni da bi se rast cena mogao nastaviti.

“I dok poslednji uspon cena ima potencijala za nastavak, verujemo da to ne pokreću značajnije promene u fundamentima”, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

Smatraju da bi do održivog uravnoteženja ponude i potražnje na tržištu moglo doći tek u trećem tromesečju, zahvaljujući smanjenju proizvodnje iz škriljaca u SAD-u.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Knežević: Ko radi legalno i sve plaća, ne može da opstane
Next Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Ulagači na oprezu nakon poruka Feda

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago pale u opreznom trgovanju nakon poruka američke centralne banke i objave kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija.

Berza

Evropske berze: Bankarski sektor pritisnuo berze

Na evropskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor, nakon što su krajem prošle nedelje objavljeni rezultati ′stres′ testova evropskih banaka.

Berza

Evro danas 120,62 dinara

Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,6229 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).