Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju

Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju

Sjedinjene Države će narednih nedelja poslati u Siriju dodatnih 250 pripadnika specijalnih jedinica, izjavio je Ben Rhodes, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, prenosi CNN.

“Poslednjih dana naš predsednik je odobrio niz poteza kako bi se povećala podrška našim partnerima u regionu, uključujući iračke snage bezbednosti i lokalnim sirijskim snagama koje se bore protiv protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)”, rekao je Rhodes za CNN

Barack Obama bi trebao ozvaničiti ovu odluku tokom dana u nemačkom gradu Hanoveru na kraju jednosedmične turneje u kojoj je proteklih dana ISIL bio glavna meta razgovora svetskih lidera u Saudijskoj Arabiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Odluka Washingtona će značajno povećati vojno prisustvo SAD-a u Siriji i dolazi sedmicu dana nakon što je ministar odbrane Ash Carter objavio razještaj sličnog broja jedinica u Irak, državu koja je također delom pod kontrolom ISIL-a.

Blizu 50 pripadnika američkih jedinica za specijalne operacije je već u Siriji. Većina od dodatnih 250 bit će istog tipa, većinom jedinice Zelene Beretke. U ovoj grupi će također biti nepoznat broj lekarskih i logističkih jedinica za podršku specijalcima.

Upitan prošle sedmice da li planira povećati broj jedinica za specijalne operacije u Siriji, Obama nije dao direktan odgovor, ali je kazao kako je razgovarao sa savetnikom o mogućnostima koje su na raspolaganju ako propadne krhki prekid vatre.

Nijedna od opcija nije dobra. Stalno se zalažem za to da se dođe do političkog rešenja u Siriji i da spoljni akteri moraju biti za to odlučni kao i akteri u Siriji. Čim pre okončamo borbe i rešimo problem političkim putem, to bolje“, izjavio je američki lider u saudijskoj prestolnici Rijadu.

Izvor:Agencije

Previous Treću nedelju zaredom skočile cene nafte
Next Koliko banke zarađuju na neoročenu štednju?

You might also like

Geopolitika

Britanija optužila Španiju da koristi Brexit kako bi se “dokopala” Gibraltara

Velika Britanija je optužila Španiju da koristi Bregzit da bi se “dokopla zemlje”, misleći na Gibraltar, i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala

Geopolitika

Sirija i Irak: Bitke za Raku i Faludžu

Kurdski i arapski borci su, uz podršku SAD, potukli Islamsku državu (IS) severno od njenog sirijskog uporišta Rake, dok su iračke snage udarile na grad Faludžu koji je u rukama

Geopolitika

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštili su danas američki, sirijski