SAD više nije najbolji izvoznik pšenice

SAD više nije najbolji izvoznik pšenice

Lidersku poziciju koju su nekada imale SAD kao najveći svetski izvoznik pšenice, polako im preuzimaju Rusija i Kanada, javlja Russia Today.

Razlog za gubitak vodeće pozicije su jak dolar, stagnacija prinosa, rastuća konkurencija i klimatske promene, dodaje RT.

Prema ocenama analitičara, američki izvoz pšenice bi u sezoni koja se završava 31. maja mogao pasti za 9,3 odsto, na 21,1 milion metričkih tona, što je najniži nivo od 1972. godine.

„Više nećemo biti lider u količini izvezene pšenice“, izjavio je predsednik američke Asocijacije proizvođača pšenice Alan Tracey za njujošku agenciju „Bloomberg“, dodajući da je jedina nada za SAD povećanje globalne trgovine pšenicom.

Gotovo 40 odsto američkih useva odlazi u izvoz, a budući da američka pšenica više nije lider na globalnim tržištima, američki poljoprivrednici se, kako navodi RT, sve više okreću uzgoju kukuruza i soje.

Rusija će ove godine požnjeti 62,5 miliona metričkih tona pšenice, što je najveća količina za osam godina, prema podacima moskovskog Instituta za poljoprivredne tržišne studije (IKAR).

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous GLASAJ ZA NAJBOLJU MAJICU I OSVOJI 20.000, 10.000, 5.000, 3.000, 1.000 ili 500 DIN.
Next McDonald's: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

You might also like

Najvažnije vesti

Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji

Vlada Srbije obezbedila je otvaranje 10.000 novih radnih mesta u auto-industriji Srbije u naredne dve godine, rekao je ministar privrede Željko Sertić. 

Kompanije

Kompanija Lear otvara pogon u Novom Sadu

Američka kompanija Lear otvoriće sutra u Novom Sadu novi pogon za proizvodnju žičanih pojaseva za automobilske kompanije u Evropi, u kojem će biti zaposleno 1.400 ljudi.

Kompanije

Kineski Fosun preuzeo Wolford

Austrijski proizvođač čarapa Wolford dobija novog vlasnika iz Kine.