McDonald’s:  Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

McDonald’s: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

Prihodi McDonald’sa pali su u proteklom tromesečju za 1% na godišnjem nivou, zbog visokog kursa dolara, a zahvaljujući povećanoj prodaji u SAD-u njihova dobit porasla je 35%.

Prema izveštaju, objavljenom u petak, čista dobit McDonald’sa dostigla je u proteklom tromesečju 1,1 milijardu dolara, dok je godinu dana pre iznosila 811 miliona. Pritom su prihodi iznosili 5,9 milijardi dolara, jedan posto manje na godišnjem nivou, što je najviše posledica visokog kursa dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inostranih tržišta. No, pad prihoda od jedan posto najmanji je u poslednjih sedam kvartala.

Uz to, ako se isključi uticaj kursa dolara, prihodi su zapravo porasli 3 posto, a pritom je u američkim restoranima prodaja tog lanca porasla u proteklom kvartalu 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Taj rast zahvaljuje se novoj ponudi firme – doručku celog dana – i smanjenju cena, čime je krenula u žešću borbu s konkurentima, kao što su Burger King, Dunkin’ Donuts…

Novi čelnik McDonald’sa Steve Easterbrook uspeo je povećati prodaju i u SAD-u i u svetu. U restoranima, otvorenima najmanje 13 meseci, prodaja je u svetu u proteklom kvartalu porasla 6,2 posto, najviše u poslednja tri tromesečja.

McDonald’s je saopštio i kako je u proteklom tromesečju smanjio operativne troškove za 10 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući zatvaranju neprofitabilnih restorana, prodaji restorana nezavisnim operatorima i smanjenju menadžerskih pozicija.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous SAD više nije najbolji izvoznik pšenice
Next UBS: Građanima raste kreditni dug, a privredi opada

You might also like

Kompanije 0 Comments

T-Mobile: Rezultati prevazišli očekivanja, akcije pale

Američki mobilni operater T-mobile, koji je u većinskom vlasništvu nemačkog Deutsche Telekoma, objavio je odlične rezultate poslovanja u drugom kvartalu tekuće godine, koji su daleko prevazišli očekivanja tržišta.

Kompanije 0 Comments

Tatjana Matić: IT stručnjake zapošljava samo 22 odsto preduzeća

Za uspešnu digitalnu transformaciju poslovanja, pored dobre zakonske regulative i infrastrukture, potrebno je i jačanje poverenja građana i privrede u elektronske servise, izjavila je na otvaranju konferencije Bizit 2016 državni

Kompanije 0 Comments

Kompanija IGB Automotive otvara novi pogon u Inđiji

Novi pogon kompanije IGB Automotive koja proizvodi grejače za automobile biće otvoren danas u Inđiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply