McDonald’s:  Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

McDonald’s: Dobit porasla 35 posto, a prihodi blago pali

Prihodi McDonald’sa pali su u proteklom tromesečju za 1% na godišnjem nivou, zbog visokog kursa dolara, a zahvaljujući povećanoj prodaji u SAD-u njihova dobit porasla je 35%.

Prema izveštaju, objavljenom u petak, čista dobit McDonald’sa dostigla je u proteklom tromesečju 1,1 milijardu dolara, dok je godinu dana pre iznosila 811 miliona. Pritom su prihodi iznosili 5,9 milijardi dolara, jedan posto manje na godišnjem nivou, što je najviše posledica visokog kursa dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inostranih tržišta. No, pad prihoda od jedan posto najmanji je u poslednjih sedam kvartala.

Uz to, ako se isključi uticaj kursa dolara, prihodi su zapravo porasli 3 posto, a pritom je u američkim restoranima prodaja tog lanca porasla u proteklom kvartalu 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

Taj rast zahvaljuje se novoj ponudi firme – doručku celog dana – i smanjenju cena, čime je krenula u žešću borbu s konkurentima, kao što su Burger King, Dunkin’ Donuts…

Novi čelnik McDonald’sa Steve Easterbrook uspeo je povećati prodaju i u SAD-u i u svetu. U restoranima, otvorenima najmanje 13 meseci, prodaja je u svetu u proteklom kvartalu porasla 6,2 posto, najviše u poslednja tri tromesečja.

McDonald’s je saopštio i kako je u proteklom tromesečju smanjio operativne troškove za 10 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući zatvaranju neprofitabilnih restorana, prodaji restorana nezavisnim operatorima i smanjenju menadžerskih pozicija.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous SAD više nije najbolji izvoznik pšenice
Next UBS: Građanima raste kreditni dug, a privredi opada

You might also like

Kompanije 0 Comments

Allianz planira otkup preostalog udela u francuskom Euler Hermes-u

Najveći nemački osiguravač Allianz objavio je u ponedjeljak da planira za oko 1,85 milijardi EUR kupovinu akcija francuske kompanije za osiguranje zajmova Euler Hermes, koje još nisu u njegovom vlasništvu.

Kompanije 0 Comments

Rumunija novim zakonom podstiče prodaju lokalnih proizvoda

Predsednik Rumunije Klaus Iohannis potpisao je zakon kojim se prodavnice u zemlji obavezuju da prodaju najmanje 51 odsto lokalnih proizvoda mesa, voća, jaja i povrća.

Kompanije 0 Comments

Redit će uskoro biti vredan 1,7 mlrd. dolara

Prema pisanju Bloomberga, popularni američki online forum Reddit – u potrazi je za svežim kapitalom koji bi mu mogao dati valuaciju od čak 1,7 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply