Koliko banke zarađuju na neoročenu štednju?

Koliko banke zarađuju na neoročenu štednju?

Za neoročen novac klijenata koji leži na računima banaka kamata je skoro izjednačena sa nulom. Koliko banke zarađuju od tog novca?

Zavisno od banke, ova kamata iznosi 0,01 odsto ili je čista nula.

Bankari objašnjavaju da je neoročen novac koji se drži na računima praktično neupotrebljiv za plasmane. Zbog toga su kamate na takve uloge minimalne ili ih uopšte nema, a banke bez interesa da privlače klijente.

Hoće li klijent dobiti 0,01 odsto na godišnjem nivou ili će ostati i bez toga, različito je od banke do banke. Kod Erste banke kamata na novac na tekućem računu je nula odsto. NLB – Nova ljubljanska banka zaračunava 0,01 odsto. Banca Intesa je nedavno ukinula kamatu od 0,01 odsto.

Tako klijentima koji žele da zarade na dinarima ostaje samo da ih oroče. Kamata na oročen novac iznosi od 3,5 do 6 odsto godišnje.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju
Next Tri puta jeftiniji bojler koji staje u šaku – čuva vaše zdravlje i novac

You might also like

Društvo

Anketa Udruženja sindikata penzionera: Podižu kredite, još niži životni standard

Obimna anonimna anketa Udruženja sindikata penzionera Srbije o uticaju smanjenja penzija na svakodnevni život pokazuje ogorčenost najstarijih građana, koji u 63% slučajeva izdržavaju članove svoje porodice.

Lične finansije

Sve više ljudi podižu kredite zbog godišnjih odmora

Građani su u junu, radi odlaska na godišnji odmor, podigli 60 miliona evra kredita više nego u maju, tvrde banke, piše Blic.

Lične finansije

Rok za uplatu druge rate poreza na imovinu ističe 15. maja

Rok za uplatu druge rate poreza na imovinu za 2017. godinu u Srbiji ističe 15. maja.