Evropske berze u minusu, nafta jeftinija, evro ojačao

Evropske berze u minusu, nafta jeftinija, evro ojačao

Lošiji ekonomskih podaci iz SAD i Nemačke, pad cena nafte i pre svega, isčekivanje zaključaka sa predstojećih sastanaka zvaničnika američke i japanske centralne banke su razlozi opreznijeg trgovanja na evropskim tržištima kapital.

Prvog trgovačkog dana investirore su razočarali slabiji od očekivanih podaci poslovnog poverenja u Nemačkoj. Indeks poslovne klime kog izračunava institut Ifo skliznuo je ovog meseca na 106,6 sa 107,0 poena iz marta.

“Neočekivani pad poslovnog poverenja u Nemačkoj ukazuje da pokretačka ekonomija evrozone gubi svoj zamah”, smatra Brenda Kelly, analitičar u London Capital Group.

Negativno na berze uticao je i podatak da je prodaja novih kuća u Americi, neočekivano, pala 1,5 odsto. Analitičari su očekivali pad od 1,0 odsto.

Iznad svega, investitori su oprezni zbog predstojećih redovnih sastanaka američke Uprave federalnih rezervi i Bank of Japan, te objavljivanja najnovijih podataka o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nizu svetskih privreda.

U takvoj atmosferi glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su zabeležili negativna kretanja.

Na kraju dana londonski FTSE bio je u minusu 0,78 odsto, nemački DAX 0,76 odsto, francuski CAC40 0,52 odsto, italijanski MIB FTSE 1,66 odsto, španski IBEX35 1,01 odsto.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

Cena “brent” nafte u ponedeljak je na londonskom tržištu pala 0,44 odsto, na 44,91 dolara za barel, dok je barel američke nafte pojeftinio 1,14 odsto i trguje se po ceni od 43,23 dolara.

Analitičari smatraju da iza pada cena nafte stoje dobitonosne prodaje nakon tri nedelje rasta cena.

“Spekulativni finansijski investitori verovatno će iskoristiti priliku da ostvare dobit, nakon što su cene u prošloj nedelji porasle na najviši nivo u poslednja 4 i po meseca, uglavnom zahvaljujući njihovim postupcima”, naveli su analitičari Commerzbanka u svojoj dnevnoj zabelešci.

evro i zlatoSlabiji podaci sa američkog tržišta nekretnina i predstojeći sastanak Fed-a, koji će investitorima pružiti nove odrednice u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici, u ponedeljak su oslabili dolar. 

Dolarov indeks ICE koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta pao je 0,40 odsto na 94,73 poena. Dolar je pao 0,59 odsto prema britanskoj funti, dok je prema švajcarskom franku oslabio 0,42 odsto.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu američka je oslabila 0,47 odsto, na 1,1275 dolara za evro. Evro je, naprotiv pao prema britanskoj valuti za 0,10 odsto, na 0,7776 GBP.

Slabiji dolar podržao je cenu plemenitog metala te je unca zlata poskupela 0,42 odsto, na 1238,25 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Airbus iz SAD dobija novog finansijskog saveznika
Next Vučić: Nova vlada posle 28. maja

You might also like

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse

Obnovljeni rast cena nafte doprineo je stabilizaciji evropskih tržišta ali se i dalje trguje oprezno zbog straha od mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU i neizvesnosti oko američke monetarne politike.

Najvažnije vesti 0 Comments

Da li evru preti krah?

U jeku najjače krize u Grčkoj pre gotovo šest godina, mnogi su evru i evrozoni odbrojavali poslednje dane, a takva predviđanja se nastavljaju i danas.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply