American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

Kompanija American Express izvestila je o padu dobiti u prvom tromesečju za 6,5 % na 1,43 milijarde dolara, zbog investicija u nastojanju da privuče nove kupce i proširi svoj kreditni portfelj.

Dobit te kompanije tako je pala četvrto tromesečje zaredom pod uticajem sve intenzivnije konkurencije banaka.

Prihodi American Expressa porasli su za 1,7 %, na 8,09 milijarde dolara. Pritom je kompanija ostvarila veći neto prihod od kamata, od potrošnje vlasnika kartica i neto naknada za kartice. Investitori su sve više usmereni na rast prihoda kompanije jer u više navrata nije uspela da ispuni svoje interne ciljeve rasta.

Foto: www.timesofmalta.com

Foto: www.timesofmalta.com

U tome razdoblju AmEx je povećao broj kartica za 3,1 milion, dok je potrošnja na kartice porasla za 6 %, iako je taj porast bio delimično umanjen manjim trgovačkim naknadama i višim troškovima vezanih za nagradni povrat novca koji je među najpopularnijim pogodnostima za potrošače.

U prvom tromesečju kompanija je rezervisala 84 miliona dolara za restrukturiranje. AmEx pokušava da se oporavi od teške 2015. tokom koje je najavio kraj 16-godišnjeg ekskluzivnog odnosa s kompanijom Costco Wholesale, nakon što je izgubila sudski spor vezan uz zaštitu tržišne utakmice.

Kompanija je preduzela niz mera kako bi promenila putanju svog poslovanja te najavila da će smanjiti troškove za milijardu dolara do kraja iduće godine. Takođe nastoji da proširi prihvatanje kartica u trgovinama, posebno među malim trgovcima koje ne koriste njene kartice.

“Naši prioriteti za ovu i iduće godine i dalje su ubrzavanje rasta prihoda, resetiranje naše baze troškova i optimizacija investicija u poslovanje”, rekao je izvršni direktor American Expressa Kenneth Chenault.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Kongres menadžera iz 20 zemalja
Next Metalac najavio dividendu od 155 dinara i raspodelu akcija iz dobiti

You might also like

Kompanije 0 Comments

EIT Climate akcelerator objavio konkurs za regionalne startape

EIT Climate akcelerator, koji u fokusu ima klimatske promene i čistu energiju, objavio je konkurs za startape iz regiona i jugoistočne Evrope za učešće u njihovom programu akceleracije i finansiranja.

Kompanije 0 Comments

Otvoren 53. Međunarodni salon automobila u Beogradu

Međunarodni salon automobila otvoren je večeras na Beogradskom sajmu i trajaće do 2. aprila, a na njemu će biti izložena 34 automobilska brenda iz oko 30 zemalja, među kojima najluksuznije

Kompanije 0 Comments

Eurobank ostvarila povećanje dobiti u 2015.

Eurobank Srbija ostvarila je povećanje dobiti od 2,9 milijardi dinara u 2015. godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply