American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

American Express: Pad dobiti u prvom tromesečju

Kompanija American Express izvestila je o padu dobiti u prvom tromesečju za 6,5 % na 1,43 milijarde dolara, zbog investicija u nastojanju da privuče nove kupce i proširi svoj kreditni portfelj.

Dobit te kompanije tako je pala četvrto tromesečje zaredom pod uticajem sve intenzivnije konkurencije banaka.

Prihodi American Expressa porasli su za 1,7 %, na 8,09 milijarde dolara. Pritom je kompanija ostvarila veći neto prihod od kamata, od potrošnje vlasnika kartica i neto naknada za kartice. Investitori su sve više usmereni na rast prihoda kompanije jer u više navrata nije uspela da ispuni svoje interne ciljeve rasta.

Foto: www.timesofmalta.com

Foto: www.timesofmalta.com

U tome razdoblju AmEx je povećao broj kartica za 3,1 milion, dok je potrošnja na kartice porasla za 6 %, iako je taj porast bio delimično umanjen manjim trgovačkim naknadama i višim troškovima vezanih za nagradni povrat novca koji je među najpopularnijim pogodnostima za potrošače.

U prvom tromesečju kompanija je rezervisala 84 miliona dolara za restrukturiranje. AmEx pokušava da se oporavi od teške 2015. tokom koje je najavio kraj 16-godišnjeg ekskluzivnog odnosa s kompanijom Costco Wholesale, nakon što je izgubila sudski spor vezan uz zaštitu tržišne utakmice.

Kompanija je preduzela niz mera kako bi promenila putanju svog poslovanja te najavila da će smanjiti troškove za milijardu dolara do kraja iduće godine. Takođe nastoji da proširi prihvatanje kartica u trgovinama, posebno među malim trgovcima koje ne koriste njene kartice.

“Naši prioriteti za ovu i iduće godine i dalje su ubrzavanje rasta prihoda, resetiranje naše baze troškova i optimizacija investicija u poslovanje”, rekao je izvršni direktor American Expressa Kenneth Chenault.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Kongres menadžera iz 20 zemalja
Next Metalac najavio dividendu od 155 dinara i raspodelu akcija iz dobiti

You might also like

Kompanije 0 Comments

Air Serbia: Više od 100.000 sedišta za jeftinije letove

Air Serbia, nacionalna aviokompanija Republike Srbije, u okviru svoje nove promotivne akcije za ranu kupovinu aviokarata nudi povoljne cene za putovanja u periodu od 10. septembra do 15. decembra, navodi

Kompanije 0 Comments

Prihodi kompanije Alphabet porasli, akcije pale

Alphabet je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju ostvario prihode od 26,06 milijardi dolara, 22,2 odsto veće nego godinu dana pre, no cena akcije te krovne kompanije Googlea pala je zbog usporavanja

Snap za patent platio 7,7 miliona dolara

Prema neimenovanim izvorima, Moshe Hogeg, jedan od suosnivača propalog Instagramovog konkurenta, aplikacije Mobli, prodao je jedan od svojih patenata kompaniji Snap (koja stoji iza popularne aplikacije Snapchat) za iznos od

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply