Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara

Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara

Vrednost falsifikovane i piratske robe je čak 461 milijarda dolara čime učestvuje sa do 2,5 odsto u svetskoj trgovini.

To značajno šteti poslovanju kompanija i državnim kasama, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Trgovina falsifikovanim proizvodima, kao što su lažne torbe modne kuće “Louis Vuitton” i patike marke “Nike”, pogoršala se u protekloj deceniji, budući da je u prethodnoj studiji OECD-a iz 2008. godine, takva roba činila 1,9 odsto svetskog uvoza, u vrednosti od 200 milijardi dolara, prenosi agencija Reuters.

foto: lovethat.nl

foto: lovethat.nl

Negativni efekti krivotvorene robe su daleko veći po bogate zemlje, gde je i lociran najveći broj kompanija koje proizvode najpoželjniju brendiranu robu, navodi britanska agencija, dodajući da je Evropska unija uvezla do 5,0 odsto “lažnjaka” u 2013. godini, u vrednosti od čak 116 milijardi dolara.

Kina je, prema izveštaju OECD-a, označena kao najveći proizvođač falsifikovanih proizvoda, a prava intelektualne svojine kineskih kompanija su takođe često narušena, zaključuje ova organizacija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Deset važnih provera pre kupovine automobila
Next Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

You might also like

Društvo

Zajednička kampanja NIS-a i Agencije za bezbednost saobraćaja za veću bezbednost motociklista u saobraćaju

Kompanija NIS i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli su kampanju pod sloganom „Bezbedan motociklista“, koja je namenjena povećanju bezbednosti ove grupe učesnika u saobraćaju.

Društvo

Počinje 44. sajam građevinarstva u Beogradu

Međunarodni sajam građevinarstva (SEEBBE), 44. po redu, koji počinje danas u Beogradu, okupiće više od 600 izlagača iz 27 zemalja koji će predstaviti kompletnu ponudu iz svih oblasti građevinske delatnosti.

Društvo

Sprema se izmena propisa o oporezivanju vozila

Nameti na luksuzna motorna vozila će verovatno biti povećani u sklopu izmene poreskih propisa koje priprema Ministarstvo finansija Srbije, pišu Večernje novosti.