Tržište valuta: Snažan rast dolara i britanske funte

Tržište valuta: Snažan rast dolara i britanske funte

Nagoveštaji da bi evropska i japanska centralna banka uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, te sve izgledniji ostanak Velike Britanije u 28-članom evropskom bloku podržali su američki dolar i britansku funtu na svetskim tržištima valuta.

Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost dolara u korpi šest vodećih svetskih valuta protekle je nedelje porastao 0,4 poena.

U odnosu prema japanskoj, američka valuta je ojačala 2,8 odsto, na 111,80 jena u petak uveče, što je najviši nivo od novembra 2014. Ipak, od početka godine jen je u odnosu na dolar u dobitku 7,5 odsto.

Dolar je protekle nedelje ojačao i prema evru, 0,58 odsto, na 1,1222 dolara. S druge strane, evro je ojačao 2,3 odsto prema japanskoj valuti na 125,50 jena.

Snažan jen zadaje glavobolje japanskoj vladi kojoj je slabiji jen i rast inflacije osnova ekonomske politike. Zato se sve više spekuliše da bi Centralna banka Japana (BoJ) već na sastanku sledećih dana mogla dodatno povećati negativnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka, te razmotriti primenu negativnih kamatnih stopa i na kredite bankama.

Ako Bank of Japan to i učini, to bi joj omogućilo da dodatno spusti kamate na depozite u negativno područje, a da to ne deluje kao čeoni vetar po banke, kaže Omer Esiner, analitičar u “Commonwealth Foreign Exchange”.

“To Centralnoj banci daje više prostora za spuštanje kamata na depozite u negativno područje, pa je kurs jena na to reagovao”, kaže Esiner.

Evro je oslabio prema dolaru pod pritiskom izveštaja istraživačke kompanije Markit koje je pokazalo razočaravajući nivo aktivnosti u nemačkom privatnom sektoru u aprilu, što ukazuje na slabljenje najveće evropske privrede.

“Evropska privreda je slaba. Negativne kamatne stope ne daju učinke”, kaže Joseph Trevisani, analitičar u “Worldwide Markets”.

Ako se nastavi slabljenje privrede evrozone, Evropska centralna banka (ECB) bi mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, kaže Kathy Lien, direktor u kompaniji BK Asset Management.

ECB je, očekivano, u četvrtak zadržala kamatne stope na rekordno niskim nivoima, a predsednik Banke Mario Draghi je rekao da politika ubrizgavanja novca u finansijski sistem i zauzdavanja rasta kamata na kredite donosi željene rezultate.

Dodao je i da će kamatne stope još dugo ostati na rekordno niskim nivoima kako bi se podstakao rast privrede evrozone i sprečila deflacija.

Britanska valuta je zabeležila nedeljni dobitak od 1,6 odsto, najbolji od početka marta. U odnosu prema evru funta je ojačala 1,0 odsto, na 0,7795 evra, najviši nivo u četiri nedelje, dok je prema dolaru porasla 0,8 odsto, na 1,4453 dolara.

Vrednost britanske funte prema evru raste nekoliko dana uzastopno jer je većina investitora ubeđena da će Britanci na referendumu 23. juna glasati za ostanak u Evropskoj uniji. Ankete pokazuju da je broj onih koji podržavaju Brexit pao sa 37 odsto u prethodnoj nedelji, na 32 odsto u ovoj.

Dodatnu podršku funta je dobila i od američkog predsednika Baracka Obame koji je pozvao britanske birače da glasaju za ostanak u EU.

Američka vlada, uključujuči mnoge banke i kompanije, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije uzrokovao tržišna previranja, smanjio britanski uticaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Izvor:Agencije
Previous Legalizacija: Upotrebne dozvole najveći problem
Next Dinar bez promene, u ponedeljak 122,91 dinara za evro

You might also like

Tema dana

Svetske berze: Da li je Snap precenjen?

Investitori su u četvrtak sa nestrpljenjem išekivali berzanski debi matične kompanija android aplikacije Snapchat, Snap.

Kompanije

Dragan Stefanović: Još 120 preduzeća čeka na privatizaciju

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da očekuje da će do kraja godine u privatizacionom portfelju, od trenutno 144 preduzeća, ostati još njih 120, za koja će

Berza

Wall Street: Skok finansijskog sektora podigao indekse

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones blago pao, dok je S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući jačanju finansijskog sektora nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi