Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

Nezaustavljivi gubitak bogatstva industrijskog giganta

U poslednjih godinu dana više od 2,87 milijardi dolara izgubila je porodica koja je vlasnik ArcelorMittala, najvećeg evropskog proizvođača čelika.

Lakshmi Mittal, vlasnik ArcelorMittala, koji je bio na čelu liste najbogatijih u Velikoj Britaniji 2008. godine, sa bogatstvom od 27,7 milijardi funti (39,88 milijardi dolara), pao je ove godine na 11. mesto, prema godišnjoj rang listi bogataša britanskog lista Sunday times.

Za osam godina vrednost njegove imovine se istopila na 7,12 milijardi funti (10,25 milijardi dolara), izveštava britanski javni servis BBC.

Broj milijardera u Londonu opao je prvi put od finansijske krize – sa prošlogodišnjih 80 na 77 ove godine. Ipak, ovogodišnja lista donosi i jedan rekord, a to je da se među 1.000 najbogatijih nalazi i 125 žena.

Na čelu rang liste najbogatijih ljudi u Britaniji i Irskoj u 2016. godini nalaze se tajkuni, braća Reuben, vlasnici londonske Milbank kule i centra John Lewis, sa imovinom koja se procenjuje na 13,1 milijardi funti, navodi BBC.

Braća David i Simon Reuben, rođeni u Mumbaju, koji poseduju i londonski Oksford aerodrom i London heliodrom, povećali su svoje bogatstvo za 3,4 milijarde funti prošle godine.

Na drugom mestu je još jedan bratski tim, Sri i Gopi Hinduja, koji upravljaju Hinduja group, u čijim je “džepovima” ostalo da zvecka 13 milijardi funti kao prošle godine.

pad

Najbogatiju trojku zaokružuje vlasnik Warner musica, Len Blavatnik, koji je “težak” 11,59 milijardi funti. On je pao za dva mesta, pošto mu se bogatstvo smanjilo za 1,58 milijardi funti.

Na rang listi sledi ser James Dyson  – najpoznatiji po izumu usisivača, koji sada pokušava da se prebaci na automobilsko tržište – a koji je lani uvećao svoj imetak za 43 procenta postavši prvi Britanac sa bogatstvom većim od 5,0 milijardi funti.

Šampion Formule 1, Lewis Hamilton, najbogatiji je britanski sportista, “težak” 106 miliona funti.

Kapiten reprezentacije Engleske i Mančester junajteda, Wayne Rooney, prevodi na listi mladih sportista sa bogatstvom od 82 miliona funti.

Pevačica Adel je, prema Sunday timesu, najbogatija britanska muzičarka ikada, sa imovinom koja se procenjuje na 85 miliona funti – za 35 miliona više u odnosu na prošlu godinu.

Bivši Beatles, ser Paul McCartney, nalazi se na vrhu liste muzičara s bogatstvom procenjenim na 760 miliona funti, koje je pojačala njegova supruga, naslednica u američkom porodičnom transportnom biznisu, sa udelom od 150 miliona funti.

Najbogatija britanska preduzetnica je Denise Coates, koja je mali lanac kladionica pretvorila u najveću kockarsku online firmu na svetu – Bet365. Coatesova, prema Sunday timesu, vredi sada više od 3,7 milijardi funti.

Ranije ogromno bogatstvo Mittalovih, od 27,7 milijardi funti, niko od milijardera na listi Sunday timesa nije dostigao ni pre ni kasnije, prenosi britanski javni servis BBC.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zbog lažne robe svet je u gubitku 461 milijardu dolara
Next Indija preuzima primat u proizvodnji pamuka

You might also like

Društvo 0 Comments

Velika Britanija: Poslodavci u problemu zbog Brexita

Prema pisanju britanskog The Guardian-a, planirano istupanje Velike Britanije iz EU već zadaje glavobolje poslodavcima, koji sve teže pronalaze radnike, pre svega u sektorima u kojima se obično oslanjaju na

Najvažnije vesti 0 Comments

Zaleđene reke: Kazne za neodgovorne vlasnike splavova od 200.000 do dva miliona dinara

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Leposava Sojić istakla je danas da vlasnici splavova i marina mogu očekivati veliki broj prijava zbog neodgovornog ponašanja, kao

Kompanije 0 Comments

NSZ: Raspisan javni poziv za dodelu subvencija pri zapošljavanju i samozapošljavanju

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je danas javne pozive za dodelu subvencija za samozapošljavanje, za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, kao i za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply