Srbija će dobiti do 80 miliona dolara od prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva SFRJ

Srbija će dobiti do 80 miliona dolara od prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva SFRJ

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da bi Srbiji od prodaje imovine SFRJ koja treba da bude raspodeljena po sporazumu o sukcesiji trebalo da pripadne između 70 i 80 miliona dolara i da je raspodela objekata u inostranstvu važna jer će Srbiju rasteretiti troškova.

Odalović je za RTS kazao da se još nije odlučilo o sudbini pet objekata, i to o stanu na 5. aveniji u Njujorku, kao i imovini u Moskvi, Adis Abebi, Tokiju i Nju Delhiju.

Prema njegovim rečima, za održavanje imovine o kojoj bi do kraja godine trebalo da bude završena procedura raspodele Srbija, kao pravna naslednica SFRJ, mesečno snosi oko 600.000 dolara mesečnog održavanja, iako nije mogla da ih koristi.

“Očekujem da će za one objekte koji ne budu dati Srbiji na korišćenje, biti data nadoknada troškova održavanja”, rekao je Odalović.

Za pet objekata nije moglo da se nađe rešenje, jer sukcesori nisu mogli da se slože oko deobe na sednici Mešovitog komiteta za raspodelu imovine, rekao je Odalović za RTS.

Na sednici Mešovitog komiteta za raspodelu imovine održanoj početkom aprila u Skoplju, predstavnici Srbije tražili su da se posle prodaje objekata vrati novac koji je Srbija uložila u održavanje, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama.

Utvrđena je metodologija procene stanja objekata i njihova tržišna cena, a taj proces trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Od novca dobijenog prodajom, Srbiji bi, po sporazumu o sukcesiji, trebalo da pripadne 39,5 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Promet veći za trećinu, nagli rast cene kukuruza
Next George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,

You might also like

Poslovni prostor

Gradi se novi stambeno-poslovni kompleks u Bloku 32

Opština Novi Beograd uskoro bi mogla da postane bogatija za još jedan multifunkcionalni objekat.

Nekretnine

Nekretnine jeftinije u Mariboru nego u Ljubljani

Slovensko tržište nekretnina trebalo bi ove godine da doživi novi rast cena, smatra direktorka Stan nepremičnine Stanka Solar.

Nekretnine

Savet Evrope odobrio Srbiji grant za stanogradnju

Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rešavanje stambenog zbinjavanja izbeglih i raseljenih lica iz