RIK: Konačan broj birača u Srbiji 6.739.441

U Srbiji će na opštim izborima koji se u nedelju održavaju moći da glasa 6.739.441 birač, izjavio je u petak uveče predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

U Beogradu pravo glasa ima 1.618.264 birača, u Vojvodini 1.728.000, na Kosovu i Metohiji 100.094, a u centralnoj Srbiji 3.269.633, rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

RIK je doneo i odluku o tome da se ženama koje zbog udaje nemaju isto prezime u ličnoj karti i u biračkom spisku ipak dozvoli da ostvare pravo glasa koje im je Ustavom zagarantovano.

“Biraču treba omogućiti da glasa, bez obzira na to što je u izvodu iz biračkog spiska navedeno drugo prezime, ali pod uslovom da se na osnovu slike birača i jedinstvenog matičnog broja u ličnoj karti može da utvrdi da je u pitanju ista osoba”, odlučili su članovi RIK-a.

Povodom kritika u medijima na račun troškova za UV lampe i biračke kutije, Đurđević je naveo da je ove godine podvučena crta i da toga u buduće neće biti.

Biračkim odborima eksplicitno je naređeno da sve lampe po završetku glasanja sa izvađenim baterijama vrate u originalna pakovanja i dostave RIK-u, rekao je on i dodao je da one ranije nisu vraćane kako bi odbori mogli da ih koriste na lokalnim i mesnim izborima.

Od sada će kada im zatrebaju moći ponovo da ih preuzmu u RIK-u, rekao je Đurđević.

Predsednik RIK-a je kao jedan od razlog za nabavku sprejeva naveo i to što im je istekao rok.

Prema njegovim rečima, izborne kutije, koje su završile i kao inkubatori za piliće, ne mogu se vraćati u RIK jer ih je teško čuvati na jednom mestu zbog velikog prostora koje zauzimaju.

Izvor:Beta
Previous Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu
Next Wall Street: Razočarali Microsoft i Alphabet

You might also like

Društvo

Bez povećanja PDV-a na pekarske proizvode

Prodaja pekarskih proizvoda „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto, tako da nema razloga za poskupljenje, kažu u Ministarstvu finansija.

Društvo

Beograd dobio prvi dvosmerni bitcoin bankomat

U Beogradu je počeo sa radom prvi dvosmerni bitcoin bankomat na kojem će građani moći da kupuju, ali i prodaju ovu valutu.

Tema dana

Bogoljub Karić slobodan, Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo istragu

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića povodom osnivanja “Mobtel-a” i omogućavanja preduzećima sa Kipra dobijanje deviznih kredita Astra banke bez garancija.