George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,

George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,

Podsticanje kineskog ekonomskog rasta prekomernim zaduživanje podeća na stanje u Sjedinjenim Državama neposredno pre izbijanja finansijske krize 2008. koja je podstakla globalnu recesiju, izjavio je finansijski magnat George Soros.

Govoreći u sredu na skupu Azijskog prijateljstva Soros je naglasio da “podaci o rastu kreditiranja u Kini iz marta bi trebalo da se tumače kao upozoravajući signal“, prenosi Bloomberg.

Nivo novih kredita u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji je prošlog meseca dostigao cifru od 2,34 biliona juana (362 milijarde dolara), što znatno premašuje prognozu analitičara iz „Bloomberg“ ankete od 1,4 biliona juana, i signal je toga da vlada u Pekingu daje prednost privrednom rastu, a ne obuzdavanju zaduženosti.

„Ono što se događa u Kini slično je onome što se dogodilo tokom finansijske krize u SAD u 2007/2008. godini, što je isto tako bilo potpomognuto rastom kreditiranja. Najveći deo novca koje banke odobravaju se koristi za održavanje nenaplativih kredita i držanje u životu gubitaških preduzeća“, kazao je Soros.

Kineska ekonomija je u martu dobila na zamajcu, jer je rast novih kredita pomogao oporavku sektora nekretnina.
Vrednost nekretnina je porasla, dok su cene novih stambenih objekata u Šenženu porasle za 62 odsto za godinu dana.

„Iako je kineski sektor nekretnina u prenaduvan, on će još neko vreme biti u stanju da se održava, slično situaciji u SAD iz 2005. i 2006. godine“, izjavio je Soros, dodajući da su se najlošije stvari ostvarile u poslednjih nekoliko godina.

Direktor odeljenja za azijsko-pacifički region u bonitetnoj agenciji Fitch, Andrew Colquhoun, kaže da je takođe zabrinut zbog rasta zaduživanja Kine, navodeći da je njen teret duga već neodrživ.

Ekonomisti banke HSBC se, međutim, ne slažu sa ovakvim prognozama, i poručuju da je „prenaduvana“ zabrinutost oko toga da kineski dug predstavlja sistemski rizik.

Izvor:Capital.ba
Previous Srbija će dobiti do 80 miliona dolara od prodaje diplomatsko-konzularnih predstavništva SFRJ
Next Čadež: PKS će pokrenuti inicijativu da se poveća kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku

You might also like

Društvo 0 Comments

U junu pojeftinili hrana, odeća i obuća i komunikacije

U Srbiji su u julu potrošačke cene za 0,3 odsto bile niže nego u junu, a 2,4 odsto veće nego pre godinu dana, saopštio je Republičkim zavod za statistiku.

Najvažnije vesti 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije 34.446,8 mil EUR u 2017.

Prema konačnim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar – decembar 2017. godine iznosi 38.917,5 mil USD što predstavlja porast od

Saobraćaj 0 Comments

Produžen rok za davanje koncesije za aerodrom “Nikola Tesla”

Vlada Srbije i AD Aerodrom objavili su obaveštenje o produženju rokova u postupku za davanje koncesije za aerodrom “Nikola Tesla” do 23. oktobra 2017. godine, prenosi Politika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply