Čadež: PKS će pokrenuti inicijativu da se poveća kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku

Čadež: PKS će pokrenuti inicijativu da se poveća kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku

Privredna komora Srbije pokrenuće inicijativu da se već na prvom mešovitom komitetu razgovara o povećanju kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku, izjavio je u petak predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, prilikom posete valjevskim kompanijama “Agranela”, “Vali” i “Valjevskoj pivari” naglasio da je sadašnja kvota – količina od 200 tona, oslobođena plaćanja posebnih dažbina, ispod izvoznih potencijala domaćih proizvođača na tursko tržište.

“Trenutno izvozimo više nego što su nam dozvoljene kvote i sada želimo da povećamo te količine koje bez carina možemo da izvezemo na tursko tržište i čini mi se da su šanse dosta dobre da to ostvarimo”, smatra Čadež.

Dodaje da kapaciteti postoje, a kao veoma važno ističe postojanje spremnosti kompanije “Agranela” da povede i druge manje kompanije sa sobom, da im prenese znanje, otvori tržište i plasman.

“PKS je takođe tu da ih poveže sa inostranim parnterima, da bi mogli da multiplikujemo njihov efekat uspeha i to treba da radimo”, rekao je Čadež u proizvodnom pogonu “Agranele”, koja se bavi proizvodnjom i preradom domaćeg voća, pre svega suvih šljiva i 96 odsto proizvodenog izvozi na tržišta EU, CEFTA, Ruske federacije i Bliskog istoka.

Tehnički direktor kompanije “Agranela” Milorad Tomić istakao je da njegova kompanija radi punim kapacitetom od 1.400 tona, te da PKS može da im pomogne u smislu povećanja kvota na turskom i tržištu Bliskog istoka.

“Može da nam pomogne i u smislu radne snage, pošto je naš posao praktično sezonskog karaktera, imamo problema sa radnom snagom”, rekao je Tomić.

Izvor:Tanjug
Previous George Soros: Ekonomija Kine slična američkoj pre izbijanja krize 2008.,
Next Francuzi podržavaju ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji

You might also like

Tema dana

Da li je zlato precenjeno ili podcenjeno – niko ne zna

Dok jedni analitičari veruju da je vrednost zlata precenjena 46%, drugi smatraju da je žuti plemeniti metal podcenjen 35 odsto.

Kompanije

Nestle povukao dečji proizvod iz Srbije

Zbog problema sa izmenjenom regulativom, kompanija Nestle je sa tržišta povukla dečje pahuljice.

Makroekonomija

Britanski poslodavci pesimistični u pogledu ekonomske situacije u zemlji

Poverenje britanskih poslodavaca u ekonomiju oštro je opalo posle glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije, što nagoveštava pad potrošnje, investicija i izvoza, pokazuje najnoviji izveštaj kompanije za istraživanje tržišta