Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena

Da li bi svet bio bogatiji kada bi muškaraci razmišljali poput žena

Suzan Medsen, autorka globalnog istraživanja o ženskom liderstvu, tvrdi da žena na vodećem položajima znači bolje poslovanje preduzeća, povećanje profitabilnosti, brže smanjivanje dugova, manju mogućnost za nesolventnost preduzeća, sklapanje manje rizičnih poslova, bolje kotiranje na berzi, te višu svest o društvenoj odgovornosti.

Svoje nalaze predstavila je na nedavnoj međunarodnoj konferenciji „Žene lideri, agenti promena u Evropi”, u organizaciji IEDC Poslovne škole Bled.

Dekan Poslovne škole, nesumnjive reputacije u regionu, Danica Purg stavove Medsen “preračunala” je u cifre i procenila da bi se svetski BDP do 2025. povećao na godišnjem nivou za 26 odsto ukoliko bi žene na tržištu rada imale jednaku ulogu kao i muškarci.

Na konferenciji na Bledu, koju je otvorio predsednik Slovenije Miro Cerar ukazano je takođe da su žene lideri nosioci promena, jer njihova zastupljenost na vodećim položajima donosi brojne prednosti, i to ne samo za preduzeća, već i društvo u celini.

Brojni međunarodni stručnjaci, učesnici konferencije, poručuju stoga da žene treba da budu zastupljenije na rukovodećim položajima, a da bi muškarci na položaju trebalo da počnu da razmišljaju kao žene.

Cerar je istakao da se žene moraju suočiti s više prepreka ako žele učestvovati u političkoj i privrednoj sferi, te da su njihove mogućnosti vođenja i političke uključenosti često ograničene.

„Žene su često premalo zastupljene“, konstatovao je on ukazujući da je u aktuelnoj slovenačkoj vladi najveći broj žena do sada, te da je broj ministara i ministarka izjednačen.

Slovenija se, prema njegovim rečima, i dalje svrstava u države s najvišim stepenom jednakosti polova, te dodao da je uloga žena neprocenjiva, da su dobre liderke i nosioci promena u društvu, te da to i sam svakodnevno iznova spoznaje na svojem poslu.

Profesorka Purg je ukazala da je kroz obrazovne programe IEDC prošlo više od 75.000 učesnika iz 83 države sveta, a da se među njima povećava udeo žena, pogotovo među mladima – prošle ih je godine, kaže, bilo 68 odsto.

Melanie Sajer Larsen, predsednica IEDC Alumni kluba Slovenija je ukazala da su žene kao lideri sve prisutnije i na popisima najbogatijih i najuspešnijih ljudi, kao i da je to nešto za šta se mora boriti i u budućnosti.

Ambasadorka Nemačke u Sloveniji Ana Princ smatra da bi glavna motivacija svakog lidera morala biti poboljšavanje života naše dece, jer, navela je, pohlepa ne stvara sreću, nego samo povećava želje i pohlepu.

Ljerka Puljić iz Agrokora veruje u jednakopravnost polova, ali ne i u jednakost:

„Žene i muškarci se nadopunjuju i zajedno činimo savršene timove. I još samo jedan savet mladima – žene, nikad ne čekajte da vas nagrade – zahtevajte to! Borite se za sebe!“, poručila je ona

Sonja Lokar iz Ženskog lobija Slovenije rekla je da žene moraju biti braniteljice izborenih prava, pa i aktivni igrači koji radikalno reagiraju na ključne izazove savremenosti kao što je pretnja demokratiji od strane međunarodnih finansijskih oligarha, nemiri i ratne i klimatske promene.

Svet bi bio bolji kad bi više muškaraca razmišljalo poput žena, zaključila je Medsen, što bi bila i glavna poruka bledske konferencije.

Izvor:Tanjug
Previous Za Sava centar ponudu dostavili Aerodrom, Delta holding i GGE ESCO
Next Automobilski sektor srušio indekse na evropskim berzama, snažan rast funte, zlato i evro u minusu

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Uzgajanje cveća donosi dobar prihod, ulaganje se brzo isplati

Gajenje cveća zahteva mnogo više strpljenja, rada, energije i ulaganja nego druge grane poljoprivrede.

Primeri iz prakse 1Comments

Kuvee sakupio 6 miliona za pametnu vinsku bocu

Pošto sve postaje “pametno” u poslednje vreme, došao je dan i da vinske boce dobiju internet vezu. Upoznajte Kuvee, punjivu futrolu koja čuva svežinu vina do 30 dana.

Društvo 0 Comments

TS: Srbija nazadovala, ispred nas Slovenija, Hrvatska i Albanija

Međunarodno istraživanje Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index – OBI) stvrstalo je Srbiju na 62. mesto od 115 zemalja, saopštava Transparentnost Srbija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply