Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

Stanovi u potkrovlju mogu biti i 20 do 25 odsto jeftiniji od stanova koji su pozicionirani između prizemlja i vrha zgrade.

A to uopšte nije malo, budući da je, primera radi, u Beogradu prosečna cena kvadrata 1.230 evra, dok je u Novom Sadu to 980 evra po kvadratu, prema izračunu portala Halo oglasi.

Raspon cena, gledajući ova dva grada, a prema podacima portala za nekretnine, može da se kreće od 500 evra na periferiji Beograda do 2.500 u ekstra zoni, dok je u Novom Sadu to od 500 evra na periferiji do oko 1.500 evra blizu centra, pišu Halo oglasi.

Jeftinije u zgradi bez lifta

Kod stanova u potkrovlju veliku ulogu igra postojanje, odnosno nepostojanje lifta u tom objektu. To posebno važi za zgrade koje imaju pet spratova i više, dok je manje važna stavka za trospratnice. U svakom slučaju, ako zgrada ima lift, to će blago podići cenu, a ako nema, oboriće je.

Takođe, na cenu utiče i sama opremljenost stana, lokacija zgrade, uređenost zgrade, ali i izolacija, koja je u ovom slučaju važan faktor.

U agencijama za promet nekretninama kažu da je u ovakvim stanovima čest problem prokišnjavanje, što je takođe stavka koja ubija cenu, ali nije nerešivo.

Ono što je svakako prednost za one kojima nije problem da se uhvate u koštac sa povremenim popravkama na 5-10 godina, jeste što ljudi s manje novca, mogu sebi da priušte stan na skupljoj lokaciji, blizu željene škole za dete, koju bi inače morali da plate daleko skuplje.

Vodite računa o papirologiji

U agencijama upozoravaju da bi trebalo voditi računa prilikom ovakvih kupovina stanova u potkrovlju kada je reč o dokumentaciji. Tu je ranije, kako navode, često bilo ilegalnog doziđivanja, pa može lako da se dogodi da je potkrovlje upravo tako i nastalo – ilegalno, te da vlasnik nije imao pravo da tu napravi životni prostor.

Međutim, oni se, kako kažu, nadaju, da će Zakon o legalizaciji koji bi trebalo da zaživi tokom ove godine u velikoj meri rešiti taj problem. U svakom slučaju, notarijat u nekoj meri može da zaštiti kupce ovakvih nekretnina.

Izvor:Halo oglasi

Previous Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost
Next Soliter Beobanke na Zelenom vencu konačno dobija vlasnika

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Legalizacija: Upotrebne dozvole najveći problem

Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. godine precizira da svaki investitor, posle pet godina od dobijanja građevinske dozvole, mora da pribavi i upotrebnu dozvolu.

Rezidencijalne nekretnine

Investitor objašnjava koje nekretnine su najisplativije ulaganje

Grant Cordone poseduje više od 4 hiljade stanova. Ovaj preduzetnik i autor mnogih bestselera objašnjava zašto su stambene zgrade njegova najbolja investicija.

Nekretnine

Prodaja nekretnina u SAD porasla najbržim tempom u 10 godina

Prodaja izgrađenih stambenih nekrenina u SAD porasla je u oktobru po najvišoj godišnjoj stopi u gotovo deset godina, ukazujući na jesenje oživljavanje stambenog tržišta, pokazali su danas objavljeni podaci ove