Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost

Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog izveštaja u kom se navodi da Rusija, u situaciji labavog primirja i krize u mirovnim pregovorima, vraća vojsku i oružje u Siriju kako bi ojačala Bashara al Assada.

“Bilo bi izuzetno loše da Rusija uputi dodatnu vojnu opremu ili vojnike u Siriju”, rekao je Ben Rhodes, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Predsednik SAD Barack Obama je ranije ove nedelje rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u telefonskom razgovoru, da Rusija treba da se fokusira na održavanje prekida vatre i sprovođenje diplomatskog rešenja sukoba, prenosi AP.

Rhodes svedoči da je prekid vatre “uveo određen stepen primirja u nekoliko sirijskih oblasti, što je omogućilo dostavljanje prekopotrebne humanitarne pomoći”.

Američki zvaničnik dodaje da je SAD zabrinuta zbog “kršenja sporazuma o primirju” i pozvao Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se osiguralo da će sirijska vlada poštovati uslove primirja.

Reuters prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika SAD koji kaže da Rusija izmešta artiljeriju na sever Sirije što upućuje na zaključak da sirijska vlada i njezini saveznici pripremaju još jednu ofanzivu na podeljeni Alepo. Rusko ministarstvo nije komentarisalo ove navode, piše list.

Asaad Zoubi, šef Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), rekao je da će opozicija napustitu mirovne pregovore u Ženevi, bez izgleda za daljni nastavak pregovora, osim ako se situacija na terenu ne promeni, prenosi britanska novinska agencija.

Izvor:Agencije
Previous U ponoć počela predizborna tišina
Next Stanovi u potkrovlju najpristupačniji po ceni

You might also like

Geopolitika 0 Comments

UN: Nastavak sirijskih mirovnih pregovora krajem avgusta

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura planira za kraj avgusta nastavak mirovnih pregovora između sirijskih vlasti i opozicije.

Geopolitika 0 Comments

Tajland: Kada se mir pobrka sa grobnom tišinom

Niko nije preuzeo odgovornost za seriju eksplozija koje su potresle Tajland u noći između četvrtka i petka, u kojima je više ljudi poginulo a nekoliko desetina ranjeno, među njima i

Geopolitika 0 Comments

Sukob turskih i kurdskih snaga u Siriji

Kurdski borci sukobili su se u subotu sa turskom vojskom u tenkovima na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply