Otvorena toplana na biomasu u Rekovcu

Otvorena toplana na biomasu u Rekovcu

Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić, juče su, simboličnim presecanjem vrpce, svečano otvorili novu toplanu na biomasu.

Reč je o prvoj fazi izgradnje toplane snage dva megavata, koja kao gorivo  koristi drvni otpad, a izgrađena je u privatno javnom partnerstvu sa firmom “Topling  grejanje”, objasnio je Đorđević.

Prva faza izgradnje koštala je oko 60 miliona dinara, od kojih je “Topling grejanje” dalo 410.000 evra za opremu, a opština je finasirala izgradnju kotlarnice i infrastrukturne radove sa 18 miliona dinara.

Foto: www.cidaut.es

Foto: www.cidaut.es

Toplana se nalazi na prostoru između Doma zdravlja i Poljoprivredno veterinarske škole, i ove ustanove, kao i još neki javni objekti, prvi će se priključiti na nju.

U drugoj fazi Toplana će biti jačine četiri megavata.

U trećoj fazi, 2017. godine, biće snage šest magavata i toplotnom energijom će snabdevati domaćinstva, a u ovom krugu je planiran i bazen kao i nekoliko plastenika za obuku učenika Poljoprivredno veterinarske škole, istakao je Đorđević.

Korišćenjem biomase biće racionalizovani materijalni troškovi iz budžeta za grejanja škola i ustanova u Rekovcu, smanjiće se aerozagađenja i potrošnja drugih skupljih energenata, ocenio je Đorđević.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Metalac sproveo podelu sopstvenih akcija zaposlenima
Next Dvadeset prvi vek očima Nikole Tesle

You might also like

Kompanije

Fiat ukida jednu smenu, trećina radnika višak

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija saopštila je u utorak predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika “višak” zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će

Društvo

Od danas moguće plaćanje računa u prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go

Plaćanje računa za EDB (struju), Infostan, mobilni telefon moguće je od danas u svim prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go.

Prehrambena industrija

Odlukom suda bivšim akcionarima Jaffe 163 miliona dinara

Odlukom Privrednog apelacionog suda u Beogradu, bivšim akcionarima Jaffe biće isplaćen dodatni iznos na cenu po kojoj im je većinski vlasnik ove kompanije prinudno otkupio akcije, saopštio je Centralni registar